İstanbul’da parklara kadar indi! Tehlike kapıda, uzmandan 'patlama yaşanabilir' uyarısı! Kökten başlayıp, her yeri sarıyor!

Trakya’da başta olmak üzere ayçiçeği tarlalarında büyük zarara sebep olan ‘çayır tırtılı’ İstanbul’da parkalara kadar indi. Uzmanlar, bitkiyi kökten başlayıp yaprak ve çekirdek kısmına kadar yediklerini ve büyük verim kaybına neden olduğunun altını çizdi.

İstanbul’da parklara kadar indi! Tehlike kapıda, uzmandan 'patlama yaşanabilir' uyarısı! Kökten başlayıp, her yeri sarıyor!

İstanbul’da ‘çayır tırtılı’ parklara kadar indi. Trakya başta olmak üzere ayçiçeği tarlalarında büyük zararlara sebep olan çayır tırtılı Üsküdar’daki Çamlıca Parkı’nda görüldü.

Parkı istila eden tırtıllar bitkilere zarar verdi. Trakya Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı ve Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, "Bunlar yeşil canavarı. Hangi yeşil varsa fark etmez. Çime zarar veriyor, yabancı otlara zarar veriyor, ayçiçeğine zarar veriyor. Hatta meradaki otlara da zarar veriyor. Her türlü yeşili yiyor" dedi.

Uzmanlar, 150 fazla türden zarar verdiğini söylerken, bu çayır tırtıllarının 2 aylık bir yaşam döngüsü olduğunu da söyledi.

“Patlama yaşanabilir"

Prof. Dr. Yalçın Kaya, çayır tırtıllarının yeşil canavarı olduklarını ifade ederek, “Patlama yaşanabilir. Ama önemli olan yaşam süreleri. Şimdi normal şartlarda tırtıl yaklaşık 10 gün pupa döneminde kalıyor, oradan kelebekler çıkıyor" dedi.

İstanbul’da parklara kadar indi! Tehlike kapıda, uzmandan 'patlama yaşanabilir' uyarısı! Kökten başlayıp, her yeri sarıyor! - Resim : 1

İstanbul’da parklara kadar indi! Tehlike kapıda, uzmandan 'patlama yaşanabilir' uyarısı! Kökten başlayıp, her yeri sarıyor! - Resim : 2