İşten çıkarma yasağı uzatılmazsa 17 Eylül'de sona eriyor

Koronavirüs salgınının çalışanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik uygulanan işten çıkarma yasağı 17 Eylül’de son buluyor.

İşten çıkarma yasağı uzatılmazsa 17 Eylül'de sona eriyor

İki ay daha uzatılmasına karar verilen kısa çalışma ödeneğiyle ücretlerin yüzde 60’ı alınırken, emeklilik prim ödemeleri yapılmıyor. İşten çıkarma yasağı ise 17 Eylül’de sona erecek.

Dün itibariyle Resmi Gazetede yayımlanan duyuruda kısa çalışma ödeneğinin 30 Haziran itibariyle 2 ay daha uzatılmış olduğu (Eylül ve Ekim), kısa çalışma ödeneğinden yararlanan çalışanların işverenleri vazgeçmediği taktirde ödenekten yararlanmaya devam edebilecekleri açıklandı. 30 Haziran sonrasında yapılan başvurular ise kabul edilmeyecek. Ödenekten yararlanan işçiler, aradaki fark işveren tarafından karşılanmadığı taktirde düşük ücret almaya devam edecek.

Günlük kısa çalışma ödeneği, sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ına denk geliyor. Bu şekilde hesaplanan ödenek, aylık brüt asgari ücret tutarının yüzde 150’sini geçemiyor. Bu süre içerisinde işçinin emeklilik prim ödemeleri de dondurulacak. Bu ödenekten yararlanan işçiler yıllık izinlerini de kullanamıyor.

İşten çıkarma yasağı 17 Eylül'de sona eriyor

Hükümet pandeminin yoğun olduğu dönemde işverene işçileri ücretsiz izne çıkarma yetkisi vermişti. Bu işçilere işsizlik sigortası fonundan aylık 1168 lira ödeme yapılıyordu. Şimdiye kadar kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma ödeneğinin süresi uzatılmıştı.

Cumhurbaşkanına bu süreyi 30 Haziran 2021’e kadar da uzatma yetkisi verildi, ancak şu ana kadar sadece kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatıldı. İşten çıkarma yasağı 31 Temmuz’da alınan karar ile 17 Ağustos’tan itibaren bir ay uzatılmıştı. Bu süre 17 Eylül’de dolacak.