İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında flaş gelişme

İstanbul'un en işlek bölgelerinden olan İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 tarihinde bir bankın üzerine bırakılan bomba 6 kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Olay sonrasında 24 tutuklu ve 36 sanığın bulunduğu davada yargılama bugün devam etti. Duruşmada tutuklu sanıklardan 6’sının tahliye edilmesine karar verildi.

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı davasında flaş gelişme

İstanbul İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de bir bankın üzerine bırakılan bombanın patlaması sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, 99 kişi de yaralandı.

6'SI TAHLİYE EDİLDİ

Saldırının ardından başlatılan soruşturma kapsamında haklarında dava açılan 24 tutuklu 36 sanığın yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşmada tutuklu sanıklardan 6’sının tahliye edilmesine karar verildi.

Bir sonraki duruşma 22 Ocak 2024' ertelendi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul’un en turistik yerlerinden biri olan İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022'de bir bankın üzerine bırakılan patlayıcı maddenin patlaması sonucu 6 kişi hayatını kaybetti, 99 kişi de yaralandı. Çevredeki birçok iş yerinin de hasar gördüğü olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında güvenlik güçleri, saldırganların yakalanması için geniş çaplı araştırma yaptı.

Söz konusu çalışmalar kapsamında 1200 kamera kaydını izleyen ekipler, kısa sürede bombanın bir kadın tarafından caddedeki banka bırakıldığını belirledi.

Görüntülerde olayın ardından taksiye binip Taksim'den kaçan kamuflaj desenli pantolon giymiş siyah başörtülü kadın teröristin Suriye uyruklu 1999 doğumlu Ahlam Albashır olduğu tespit edildi.

Saldırganın kaçtığı güzergahlardaki kamera kayıtlarını inceleyen ekipler sürdürdüğü takip neticesinde Ahlam Albashır'ı 14 Kasım 2022 saat 02.55'te Küçükçekmece Kanarya Mahallesi'nde saklandığı evde yakaladı.

Terör örgütü PKK/YPG tarafından verilen talimat doğrulusunda gerçekleştirildiği belirlenen terör saldırısına ilişkin yürütülen çalışmaların devamında bazı şüpheliler gözaltına alındı.

Olayın öncesine dair incelenen görüntülerde, Albashır'ı Taksim Meydanı'na getiren araçta şoför haricinde erkek bir şahıs olduğu anlaşıldı.

Bu kişinin Albashır ile yasa dışı yollardan Türkiye'ye gelerek 4 ay boyunca karı koca gibi hareket eden ve saldırıda kullanılan bombayı hazırlayan Bilal El Hacmaos olduğu anlaşıldı.

Albashır'ı Taksim'e bırakan Bilal El Hacmaos'un, Ammar Jarkas tarafından kaçırılıp Bulgaristan'a götürülmek üzere Edirne'ye bırakıldığı tespit edildi. Edirne'den sonra izini kaybettiren bu kişiye bir daha ulaşılamadı.

Günlerce süren ifade işlemlerinin ardından Albashır'ın da aralarında olduğu çok sayıda kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.