İtalya Başbakanı'ndan Avrupa'daki çiftçi eylemlerine ilişkin açıklama

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, hükümet olarak Avrupa Birliğinden (AB) İtalya’ya Kovid-19 salgını sonrasında ekonomide toparlanma için ayrılan fonun kullanımında tarıma daha fazla kaynak ayrılması için AB ile müzakere ettiğini, böylece protestolardan çok daha önce çiftçilerin yararına adım attıklarını ifade etti.

İtalya Başbakanı'ndan Avrupa'daki çiftçi eylemlerine ilişkin açıklama

Meloni, katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmada, son dönemde aralarında İtalya'nın da olduğu pek çok AB ülkesinde devam eden çiftçilerin protestolarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hükümet olarak, Kovid-19 salgınının ardından AB’den üye ülkelere farklı oranlarda tahsis edilen "toparlanma ve dayanıklılık fonu"nun (PNRR) nasıl kullanılacağıyla alakalı Brüksel ile yaptıkları müzakereleri hatırlatan Meloni, "PNRR’nin yeniden müzakere edilmesi vesilesiyle çiftçiler için 3 milyar avroyu kullanıma aldık. Protestolar olmadan, insanlara sokaklara dökülmeden önce bu hükümet, tarım sektörünü, yeşil geçişe yönelme ve endüstriyel çeşitliliği riske atan bazı ideolojik tercihlere karşı savunuyordu." dedi.

Bu arada, Meloni, Belçika'nın başkenti Brüksel'de 1 Şubat'taki AB Liderler Zirvesi'nin ardından yaptığı açıklamada, AB’nin tarım politikalarında hatalar yaptığını ve bunların değişmesi gerektiğini söylemişti.

Diğer yandan, hafta başından bu yana ülke genelindeki protesto eylemlerini traktörleriyle yakınlarına kadar geldikleri başkent Roma’ya taşımak isteyen çiftçilerin, protestonun ölçeğine dair emniyetle görüşmeleri de sürüyor.

İtalyan basınında yer alan bazı haberlerde, çiftçilerin 9 Şubat'ta başkente gelecekleri yazılırken, bazı haberlerde de çiftçilerin kendi aralarında da kente giriş konusunda fikir ayrılığı olduğu bir grubun da yarın girmeyi deneyebileceği belirtildi.