İtalya müttefiklerinin tepkisini çeken Çin anlaşmasından çekildi

İtalya, Çin ile 2019'da imzaladığı Kuşak ve Yol Girişimi anlaşmasından çekildi. İtalya hükümeti çekilme kararlarını Çin'e resmen bildirdi. İtalya'nın Çin ile yakınlaşma adımları ABD'nin tepkisini çekmişti.

İtalya müttefiklerinin tepkisini çeken Çin anlaşmasından çekildi

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin haberine göre, Çin'in Kuşak ve Yol projesine katılan tek G7 ülkesi olan İtalya, projeden çekilme kararını Pekin yönetimine bugün resmen bildirdi.

FT'nin haberinde "Roma, 2019'da Çin liderliğindeki iddialı ticaret ve yatırım planına katılmaya karar verdiğinde başta Washington olmak üzere batılı müttefiklerini dehşete düşürmüştü" ifadeleri yer aldı.

İtalya'nın aşırı sağcı ve ABD yanlısı başbakanı Giorgia Meloni, 2019 yılında hükümetin Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılma kararını "hatalı" olarak nitelendirmiş ve girişimden çıkma planları olduğunu eylül ayında açıklamıştı.

Meloni, eylül ayında Hindistan'da düzenlenen G20 Zirvesi sırasında Çinli mevkidaşı Li Çiang ile bir araya gelmiş ve görüşmede Kuşak ve Yol Girişimi'nden ayrılma niyetinde oldukları mesajını iletmişti. Çin Başbakanı Li ise, alınan kararı yeniden düşünmeleri için Meloni'yi ikna etmeye çalışmıştı. (Sözcü)