İzmir'i karıştıran iddiada flaş gelişme

İzmir'de bir anda yayılan iddiaya ilişkin flaş bir gelişme yaşandı. Yılbaşı öncesinde bombalı araç ve canlı bomba girişi yapıldığı iddiası asılsız çıktı. İddialar İzmir İl Emniyet Müdürlüğü tarafından da yalanlandı.

İzmir'i karıştıran iddiada flaş gelişme

Sosyal medyada zaman zaman hızla yayılan 'asılsız' iddialara bir yenisi daha eklendi. Teyit.org'un derlediği bilgilere göre özellikle WhatsApp grupları ve Facebook sayfalarında hızla yayılan, kente yılbaşı öncesinde bombalı araç ve canlı bomba girdiği ve emniyet görevlilerinin teyakkuza geçtiği iddiaları insanlarda paniğe neden oldu. Bir diğer iddia ise bombalı eylem yapılabileceği için Güzelbahçe'de gerçekleşecek olan konserin iptal edildiği bilgisi oldu.

İzmir'i karıştıran iddiada flaş gelişme - Resim : 1Sosyal medyadaki iddiaları araştıran Teyit.org şu bilgilere ulaştı:

WhatsApp’ta yayılan ve Teyit’e ihbar olarak gelen bir iddiaya göre, İzmir’e dört bomba yüklü araç, üç de canlı bomba girişi yapıldığı tespit edildi; ilgili kurumlar uyarıldı. Polis istihbarat ile Milli Savunma Bakanlığı’nın kaynak gösterildiği iddiada, askeri tesislerde nöbet değişikliğine gidileceği de ifade edildi. Polis ve askerin bulunduğu noktalar, alışveriş merkezleri gibi kalabalık yerlere dikkat edilmesi uyarılarının da yer aldığı metinde, İzmir Güzelbahçe’de düzenlenecek bir konserin iptal edildiği de öne sürüldü.

Ancak iddia doğru değil. İddia eski tarihli ve aynı metinle 2016 yılında da dolaşıma sokulmuş. Görüşülen emniyet yetkilileri de, herhangi bir bomba uyarısı yapılmadığını ifade etti. İzmir Güzelbahçe’de iptal edilen bir konser de yok.

İddia eski tarihli

İddia konusu metni internette arattığımızda 2016 yılında yine yılbaşından hemen önce yayılmış paylaşımlara rastlıyoruz. Bu metinlerde de İzmir’e dört bomba yüklü araç ve üç canlı bomba girişi yapıldığının tespit edildiği öne sürülmüş. “Güzelbahçe’de iptal edilen bir konser” olduğu iddiası da birebir aynı.

Güncel bir bomba uyarısı yok

Teyit güncel bir bomba uyarısı olup olmadığını öğrenmek için polis istihbarata da ulaştı. Görüşülen yetkili iddianın doğru olmadığını söylerken, ellerinde İzmir’de bomba yüklü araç ve canlı bomba girişinin yapıldığını doğrulayacak herhangi bir bilgi bulunmadığının altını çizdi. İstihbarat yetkilisi, bu riskin her zaman mevcut olduğunu, ancak olağanüstü bir durum olsa İçişleri Bakanlığı’nın uyarı yapmış olacağını da ifade etti.

İzmir'i karıştıran iddiada flaş gelişme - Resim : 3Teyit’in konuyla ilgili görüştüğü İzmir İl Emniyet Müdürlüğü de iddiaların doğru olmadığını belirtti. Emniyet yetkilisi, yılbaşı gibi özel günler yaklaştıkça benzer iddiaların sosyal medyada daha sık yayıldığına da işaret etti. Teyit iddia metninde kaynak gösterilen Milli Savunma Bakanlığı’ndan da bilgi istedi. Görüşülen yetkili, kendilerinin herhangi bir kurumla böyle bir bilgi paylaşmadığını söyledi.

Güzelbahçe’de konser iptali bilgisi de yanlış

WhatsApp’ta yayılan metinde yer alan iddialardan biri de İzmir Güzelbahçe’de güvenlik tehdidi nedeniyle bir konserin iptal edildiği idi. Teyit bu bilgiyi doğrulamak için Güzelbahçe Belediyesi’ne de ulaştı. Belediye yetkilisi, Güzelbahçe genelinde herhangi bir konserin iptal edilmediğini, hatta yakınlarda planlanmış bir konser etkinliği de olmadığını söyledi.

Sonuç olarak İzmir’de bomba uyarısı yapıldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. İddia metni eski tarihli ve güncel bir ihbar da bulunmuyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek.