Yangın iki mahalleye yaklaştı

İzmir Karabağlar’da başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle Menderes ilçesinin Yeniköy ve Bahçecik mahallelerine yaklaştı. Bakan Pakdemirli, "Karabağlar'da orman yangınının önemli bir kısmında ateşin feri sönmüş durumda. Sabaha kadar önemli bir mesafe almayı umuyoruz" dedi.

Yangın iki mahalleye yaklaştı

Havanın kararmasıyla yangına havadan müdahalenin ara verildiği İzmir’de, çevre illerden orman bölge Müdürlüklerine bağlı arazözler yangın söndürme çalışmaları için bölgeye sevk edildi.

Alevlerin, Menderes'e bağlı Yeniköy ve Bahçecik mahallelerine yaklaştı. Ekipler yerleşim merkeziyle ormanlık alan arasında çalışmalarına ağırlık vermeye başladı.

Bakan Pakdemirli: Sabaha kadar önemli bir mesafe almayı umuyoruz

Bakan Pakdemirli, Gece yaptığımız koordinasyon uçuşuyla birlikte ekiplerimize gerekli koordinatları verdik. Termal kameraların uzaklık ölçme ve koordinat bulma özelliklerini kullanarak  koordinatları bularak problemli noktaları bularak yer ekiplerimiz ile paylaştık.

Genel itibariyle yukarıdan gördüğümüz görüntüye bakacak olursak kuzey batı istikametine yangının izlerinin hala taze olduğunu görüyoruz. 500 hektarlık alanın önemli bir kısmının karanlık içerisinde olduğunu görüyoruz. Tabii alttan alta mutlaka kökten yanmalar var ama önemli bir kısmında aslında ateşin söndüğünü izlemekteyiz. 

Güneydoğu'dan başlamak üzere Kuzey doğuya kadar da uzun bir hat ve uzun bir çizgi içerisinde yer yer devam eden yer yer güçlü olan ama çoğunlukla da zayıf olan ateş görüyoruz. 

Bu tarafta tabi bizim için hassas. çünkü yerleşim yerlerine yakın alanlar burada. Birçok mahallemiz bir çok köyümüz burada ama buranın da etrafında hem dozerlerle hem iş makineleri ile hem de ağır arazözlerle çevrilmiş durumda. 

Buradan ileriye şu ana kadar gündüz saatlerinden bu yana kadar herhangi bir şekilde geçit verilmemiştir.  

Genel itibariyle bu gece uçuşundan sonra ben ekibimizin daha moralli olduğunu gözlemliyorum. 

Çünkü daha kötü bir tablo beklerken daha iyi bir tabloyu gördük. 

İnşallah bu vermiş olduğumuz iş emirleri ile beraber de hızlı bir şekilde sabaha kadar biraz daha mesafe almayı ümit ediyoruz" dedi.

Evlerinin etrafını hortumla suladılar

Alevler yerleşim yerlerine yaklaşırken bazı vatandaşlar, yangını evlerinin bahçelerinde bazıları ise bağlarında gözyaşları içinde izlerken, bazı vatandaşlar ise tedbir amacıyla evlerinin etrafını hortumla suladı.

Vatandaşlar alevlerin ulaşma riskine karşı bağlarında nöbet tutarak arazözler ve yer ekiplerine yardım etti.

Yangın iki mahalleye yaklaştı - Resim : 1

"Elimiz ayağımız titriyor"

Yeniköy Mahallesi sakinlerinden Ahmet Sivri, dün çıkan yangının köylerine yaklaştığını bu durumun tüm mahalleliyi çok üzdüğünü mahallenin boşaltılma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Sivri, "Yangının devam ettiği alanda vadiler çok derin, itfaiye ve arazözlerin çıkamadığı yerler var. Ekipler müdahale de ediyor ama sönmüyor. Elimiz ayağımız titriyor. Bizim her şeyimiz burada" dedi.

Hasan Ersüz isimli bir vatandaş ise ağaçların ve ormanda yaşayan hayvanların telef olduğunu, bu durumun kendisini çok üzdüğünü, yangının bir an önce sönmesini istediğini ifade etti. 

Canlı yayında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Pakdemirli, "Rüzgarın değişmesinden dolayı köylerimiz risk altında. Önemli bir risk yok. Sadece Kuyucak'ta tahliye yaptık, diğerlerinde yapmadık. Rüzgarın değişmesinin dolayı ister istemez bu köylerimizin üzerinde de bir kesif duman tabakası var ama önemli bir risk barındırmıyor. İlerleyen saatlerde herhangi bir risk görürsek bu köylerde de tahliyeye başlarız.

Orman Genel Müdürümüz şuan helikopterde ve uçuyor. Koordinasyonu birlikte sağladık. Hava araçlarının gün boyu uçması çok önemliydi. Gün doğumu ve gün batımı arasında helikopterlerimiz uçabiliyor. Gün batımı bugün 20.08'dedir. 20.20'de helikopterlerin kışlaya dönme talimatını verdim.

 

 Seferihisar Belediye Başkanı: İçimiz yanıyor, kahroluyoruz

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin İzmir’deki orman yangını ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yetişkin, yangınının ilçeye bağlı Beyler Mahallesi'ni tehdit etmeyi sürdürdüğünü belirterek, tüm iş makinelerini bu mahalleye yönlendirdiklerini yaklaşık 500 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğünü açıkladı.

Yangın iki mahalleye yaklaştı - Resim : 2

Yaban hayatının da ormanla birlikte kül olduğunu söyleyen Yetişkin, "İçimiz yanıyor, kahroluyoruz. Eski Orhanlı Mahallesi'nde tehlike geçse de Beyler Mahallesi halen tehdit altında. Rüzgar maalesef müdahaleyi zorlaştırmaya devam ediyor. Tüm iş makinalarımızı öğleye doğru Beyler'e gönderdik" dedi.

Yangın iki mahalleye yaklaştı - Resim : 3

Gönüllüler de müdahale ediyor

Yetişkin, Orman Bölge Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve çevre ilçelerden gelen itfaiye personeli ile gönüllülerin yangının başladığı ilk andan itibaren canla başla mücadele ettiğini sözlerine ekledi.