James Jeffrey'den çarpıcı makale! "Biden Erdoğan ile ilişki kurmak zorunda"

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye ile ilgili çarpıcı bir makale kaleme aldı. Yeni dönemde karşılıklı işbirliğinin şart olduğunu ifade eden Jeffrey, "Biden Erdoğan ile ilişki kurmak zorunda" değerlendirmesini yaptı.

James Jeffrey'den çarpıcı makale! "Biden Erdoğan ile ilişki kurmak zorunda"

Türkiye'deki yeni dönemle ilgili çarpıcı bir makale kaleme alan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Biden yönetiminin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile iletişim kurmak zorunda olduğunu kaydetti.

Jeffrey, Ankara-Washington hattında oluşabilecek seyre dair bir makale kaleme aldı.

Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilişki kurmaya mecbur olduğunu ifade eden Jeffrey, "Küresel durum o kadar tehlikeli ve Türkiye o kadar önemli ki, Biden yönetimi, özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'la doğrudan ilişki kurmak zorunda" dedi.

Erdoğan'la temasın Amerika için 'en önemli ama en zor adım' olacağını belirten Jeffrey, giderek daha fazla Amerikan karşıtı haline gelen Türklerin bunda haklı sebepleri bulunduğunu kaydetti.

"TÜRKİYE İLE KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ ŞART"

Wilson Center adlı düşünce kuruluşunda Ortadoğu Programı Başkanı olarak görev yapan James Jeffrey, kurum sitesinde yayınlanan analizinde "Erdoğan'ın Seçim Zaferinden Sonra Türkiye-Batı İlişkileri: Etkileşime Girin, Anlayın, Üstesinden Gelin" başlığını kullanarak şunları kaydetti:

"Türkler tarihi bir üçüncü dönem için Erdoğan'ı cumhurbaşkanı seçti. Liderliği muhtemelen Batı'yı kızdırmaya devam edecek ancak Washington Türkiye'nin yakın çevresindeki endişelerini anlamaya çalışırsa ilişkilerdeki gerilimi aşacaktır.

Zorlu bir rekabetten sonra Erdoğan'ın benzeri görülmemiş galibiyeti, muhtemelen Türkiye'nin Batı tarafında bir diken olarak kalmasına kapı araladı ancak G-20 büyüklüğündeki güçlü ekonomisi, diplomasideki uzmanlığı, askeri gücü ve her şeyden önce konumu ile Türkiye bu tehlikeli dönemde kesinlikle gereklidir.

Erdoğan'la ilişki kurmak en önemli ama en zor adım. Çoğu Türk gibi o da son 20 yılda Amerika ve Avrupa'ya karşı bir dereceye kadar haklı bir kızgınlık besliyor. Ancak birçok Türk'ün aksine Erdoğan, kültürel ve duygusal açıdan Batı yanlısı olmaktan çok Batı'ya karşıdır. Fakat iyi haber şu ki karşılıklı işbirliği şart.

Washington ve Brüksel, karşılıklı uyum istiyor, ki bu Erdoğan'ın pek iyi yapmadığıbir şey. Bununla birlikte küresel durum o kadar tehlikeli ve Türkiye o kadar önemli ki, Biden yönetimi, özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisiyle yakın ilişki kurmak zorunda. Biden'ın 30 Mayıs'ta Erdoğan'ı araması önemli bir ilk adımdı."