Japon deprem uzmanı tarih verdi!.. Marmara Bölgesi'nde, 7.4 büyüklüğünde!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzakdoğu Topluluğu tarafından düzenlenen “Deprem Gerçeği ve Alınması Gereken Önlemler” söyleşisinde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi'nde 7.4 büyüklüğünde deprem beklediklerini ifade ederek tarih verdi.

Japon deprem uzmanı tarih verdi!.. Marmara Bölgesi'nde, 7.4 büyüklüğünde!

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzakdoğu Topluluğu tarafından düzenlenen "Deprem Gerçeği ve Alınması Gereken Önlemler" söyleşisinde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki Türkiye ile ilgili korkutan uyarılarda bulundu. Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken uzman, 1999 Marmara depreminin tekrar edeceğinin altını çizdi. Tahminiyle ilgili tarih de verdi.

Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği Türkiye Şubesi Genel Sekreteri Yoshinori Moriwaki, Yoshinori Moriwaki, topraklarının yüzde 97'si deprem kuşağında yer alan Türkiye'nin deprem gerçeğine işaret etti.

Uzman Moriwaki, Samsun'un da fay hattı üzerinde olduğunu ve deprem riski barındırdığını vurguladı. Türkiye'de deprem bilinci oluşturmak için yapılan seminerlerin sayısını az bulduğunu ifade etti. Özellikle çocuk yaşta depreme yönelik tatbikat eğitiminin sıkça yapılması gerekliliğinin önemi üzerinde durdu.

Japon deprem uzmanı tarih verdi!.. Marmara Bölgesi'nde, 7.4 büyüklüğünde! - Resim : 1

Sabah'ın haberine göre Marmara Bölgesi'nde 30 sene içerisinde yüzde 60 ihtimal 7.4 büyüklüğünde deprem beklediklerini ifade eden Moriwaki, "Özellikle 1999 depreminden sonra Marmara Bölgesi'ne 29 cihaz koyduk. İnce ince ölçümler yapıyoruz, 4 bölgede depremin uzun zaman görülmediği noktalar var. Olası bir deprem sonrasında Türkiye ve Japonya'da hasar hesapları yapıyoruz. 'Ne kadar bina çökebilir ya da ekonomi nasıl etkilenebilir' dedi.

Moriwaki konuyla ilgili şunları söyledi...

"Japonya'da her yerde yanardağ var. Metrekare olarak Türkiye Japonya'dan iki kat daha büyük fakat nüfusa baktığımızda Japonya Türkiye'nin iki katı. Yani Türkiye'de 1 metrekarede 1 insan varsa Japonya'da 4 insan var. Alan yetersizliği nedeniyle Japonya'da gökdelenler yapılıyor. Fakat Türkiye'de Konya gibi düz bölgeler mevcutken Ankara, İstanbul, İzmir gibi şehirlerde gökdelen yapılanmaları mevcut. Deprem büyüklüğü olarak Türkiye, Japonya'dan daha şanslı ama depremde ölen kişi sayısına baktığımızda Türkiye, dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ben 29 yıldır Türkiye'deyim artık yarı Türk sayılırım, bu ölüm oranını utanarak söylemek lazım.

Özellikle 1999 depreminden sonra Marmara Bölgesi'ne 29 cihaz koyduk. İnce ince ölçümler yapıyoruz, 4 bölgede depremin uzun zaman görülmediği noktalar var. Olası bir deprem sonrasında Türkiye ve Japonya'da hasar hesapları yapıyoruz. 'Ne kadar bina çökebilir ya da ekonomi nasıl etkilenebilir."

Moriwaki, Devlet ve belediyelerin yaptığı çalışmalar ile Japonya Yurtdışı İnşaat Şirketleri Derneği adına Marmaray ve İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü projelerinde yer aldı. Malezya'daki Petronas İkiz Kulelerinin ve Japonya' da bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü Akashi'nin inşaatında çalıştı.