Japonya’da Mpox kaynaklı ilk ölüm! Resmi olarak kayıtlara geçti: Dünyaya yeni uyarı

Dünyaya yeni uyarı… Japonya Sağlık Bakanlığı, ülke içinde, maymun çiçeği virüsü "mpox" kaynaklı ilk ölümün kayıtlara geçtiğini duyurdu. Açıklamada bu ay başından bu yana toplamda 227 vakanın tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

Japonya’da Mpox kaynaklı ilk ölüm! Resmi olarak kayıtlara geçti: Dünyaya yeni uyarı

Devlet televizyonu NHK'nin haberine göre Bakanlıktan yapılan açıklamada, Japonya'da bir kişinin maymun çiçeği virüsünden yaşamını yitirdiği bildirildi.

Ölen kişinin 30'lu yaşlarda olduğu, Tokyo'nun kuzeybatısındaki Saitama eyaletinde yaşadığı ve bağışıklığının zayıf olduğunun saptandığı belirtilen açıklamada, söz konusu vakanın, ülkede maymun çiçeği virüsü kaynaklı ilk ölüm olarak kayda geçtiği ifade edildi. Açıklamada ülkede ilk "mpox" vakasına Temmuz 2022'de rastlandığı, Aralık 2023 başına kadar toplamda 227 vakanın tespit edildiği bilgisi paylaşıldı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsü insandan insana veya bazen hayvanlardan insanlara bulaşmaktadır. Hastalığın belirtileri arasında yer alan enfeksiyöz cilt, ağız, oluşan lezyonlar ile doğrudan temas ile de geçebilen maymun çiçeği virüsü şu şekilde bulaşır:

Yüz yüze konuşma esnasında nefes alıp verme

Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki)

Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması

Yatak örtüleri gibi kontamine eşyalarla temas

Anneden bebeğe bulaşma, gebelik ve doğum sırasında ve sonrası yakın temasla da çocuğa bulaşabilir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Maymun çiçeği hastalığı, virüsle enfekte olmuş bir hayvandan veya başka bir insandan bulaşabilir. Enfeksiyon etkeni ile temas sonrasında ortaya çıkan belirtiler arasında yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlikler, yorgunluk, üşüme ve titreme bulunur. Döküntüler genellikle yüz bölgesinde başlar ve vücuda yayılır.