JP Morgan'dan faiz sonrası açıklama

JP Morgan Merkez Bankası'nın faiz artırımı sonrası açıkladığı raporda dolara olan yerli yatırımcı talebinin düşmesinin sürpriz olmayacağı belirtildi.

JP Morgan'dan faiz sonrası açıklama

JP Morgan tarafından hazırlanan raporda, Merkez Bankası'nın yeni başkanı Naci Ağbal'ın 475 baz puan faiz arttırımı yaparak göreve ihtiyatlı ve kararlı bir başlangıç yaptığı açıklamasına yer verildi. Gösterge faizinin tek faiz haline getirilerek  piyasa oyuncularının çok sayıda faiz oranını izleme gerekliliğini de  ortadan kaldırdığına dikkat çekerek, şeffaflığı arttırıcı bir adım  olduğunu bildirdi.

 Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde sermaye girişlerinin devam etmesi,  yerel yatırımcının döviz talebinin durması hatta tersine dönmesi  halinde rezerv biriktirme konusunda resmi bir yol açıklamasının da  sürpriz olarak görülmeyeceği belirtildi.

 

‘Tavan noktası olabilir’

Kararın ardından Türkiye'nin yeniden reel faiz ödeyeceğine dikkat  çeken JP Morgan, yüzde 15'in faizde döngüsel bir tavan noktası  olabileceği yorumunda bulundu. TCMB'nin bir sonraki faiz adımının Nisan  ayında indirim yönünde olacağı tahmini yaptı. Kredibilitede güçlü  canlanma ile tahminlerden önce gelen bir dolardan uzaklaşma  hareketinin gevşetme adımını öne çekmesi ihtimalinin olduğu da  aktarıldı.