Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kabine Toplantısı sonrası flaş açıklamalar

Kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında bir kez daha toplandı. Toplantı 1 saat 45 dakika sürdü.Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapıyor.

Kabine Toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalar bulunuyor.

Erdoğan'ın açıklamaları özetle şöyle:

"Maalesef son yıllarda Ramazan aylarını hep buruk bir şekilde geçiriyoruz. Dünya bir süredir salgınların yol açtığı olağanüstü dönemler yaşıyor. Ortaya çıkan belirsizlikler giderek artıyor. Salgın döneminde bozulan üretim ve tedarik sistemi hala düzeltilebilmiş değildir. Finanstan sağlığa, enerjiden gıdaya giderek ağırlaşan sorunlar dünyadaki tüm ülkeleri derinden sarsıyor. Ülkemizde kendi küçük ve kısır hesaplarında kaybolup, dünyada olup bitenleri takip edemeyen bir kesim varsa da biz tüm gelişmeleri takip ediyoruz.

Ukrayna-Rusya savaşı ile yeni boyutlar kazanan küresel krizi fırsata dönüşecek adımları atıyoruz. Türkiye tarafları bir araya getirerek, sorunun çözümü için somut ilerleme sağlayan tek ülkedir. Elbette küresel düzeyde yaşanan sıkıntıların bize de yansımaları oluyor. Salgın döneminin yol açtığı küresel krizin etkileri sürüyor.  Enerji ve Gıda fiyatları başta olmak üzere küresel ekonomik dengeleri bir kez daha sarsan Rusya-Ukrayna krizinin etkilerini de derinden hissediyoruz.

"Ülkemizi mutlaka 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız"

Burada şu gerçeğin unutulmaması gerekiyor. Petrol, doğalgaz ve kimi madenler gibi ülkemizin küresel piyasalardan temin ettiği ürünlerin dövizden kaynaklı fiyatlarının artması, bizim tek başımıza önleyebileceğimiz bir şey değildir. Mevsim şartlarının sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesini de göz ardı edemeyiz. Küresel sisteme entegre açık bir sistemde sadece sizin kendi kendinize yeterli olmanız yetmiyor. Küresel düzeyde ürün arzındaki denge bozulduğunda her yerde fiyatlar yükseliyor. ABD'de açıklanan son 40 yılın en yüksek enflasyonu, sorunun ulaştığı boyutu göstermektedir. Sorun çoğu defa hukuki değil ahlaki olduğu için maalesef arzu ettiğimiz sonuçları almakta güçlük çekiyoruz. Hem içeride hem dışarıda ürün arzının yeniden dengeye oturacağını, fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz. Bu olana kadar vatandaşlarımıza desteğimizi sürdüreceğiz. Sabırla, dirayetle daha çok çalışarak bu dönemi de inşallah geride bırakacak, ülkemizi mutlaka 2023 hedeflerine ulaşmasını sağlayacağız.

Stokçulara tepki

Yalan haberler oluşturarak, aralarında anlaşıp fiyat artıranları, stokçuluk yapanları takip altına aldık. Bu tamahkarlarla mücadele ediyoruz. Sorun hukuki değil, ahlaki olduğu için istediğimiz sonuçları almakta güçlük çekiyoruz. Belirsizliğin yol açtığı tereddütler ortadan kalktıkça fiyatlardaki balonun söneceğini ümit ediyoruz. Her kesimi gözeten kayıpları telafi etmeye yönelik bir anlayışla yaklaşıyoruz. Bu düzelme yaşanana kadar desteğimiz sürecek. Kendi insanımızı asla temel gıda maddelerinden mahrum bırakmayacak üretim kapasitesine ve gerçekleşmesine sahibiz.

2053 lojistik planını açıkladı

2053 Ulaştımr ve Lojistik ana planını sizlerle paylaşmak istiyorum. Ülkemizin ulaştırma alanında son 20 yılda attığımız adımlar çok önemli. Türkiye geniş bir coğrafyanın lojistik süper gücü olma yolunda ilerlemektedir. Temel önceliğimiz ekonomimizin üretim gücünü desteklemek olmuştur. Akıllı yolların inşası bu uygulamalardan biridir. Veriye dayalı topluma kulak veren bir sistemle hazırladık. Demiryolu yatırımlarımız ön plana çıkmıştır. Yıllarca kaderine terk edilmiş demiryollarımızı önemli ölçüde canlandırmıştık. Demiryolu yatırımlarımız artık ön plana çıkmıştır. Demiryolu yolcu sayımız 2035 yılında 145 milyona ulaşacak.

Havalimanında sayısında hedef 61

Kanal İstanbul projesi ise boğazdaki gemi sayısının azaltılması ve ülkenin jeopolitik konumu açısından büyük öneme sahiptir. Türkiye, hızla büyüyen ekonomisinin ve turizmini destekleyen 56 havalimanına sahiptir. Önümüzdeki yıllarda bu sayı 61'e yükselecek. Bayram sonrası Rize-Artvin havalimanının da açılışını yapıyoruz. Yıllık 210 milyon olan hava taşımacılığı, 2053'te 344 milyona çıkacaktır. Ulaştırma ve haberleştirme sektörünün 2053'e katkısı 1, 94 trilyon dolar ile yaklaşık yatırımın 10 katına çıkacaktır. Amacımız bu süreç sonunda ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yerini almasıdır.

Yeni istihdam paketini açıkladı

Bizim için aslolan özellikle her bir insanımızın çalışacak iş, evine götürecek ekmek, başını sokacak yuva bulabilmesidir. Fiyatlardaki istisnai sıçramanın belirsizliğini ortadan kaldırarak yatırım, istihdam, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme üzerine kurulu ekonomi anlayışına ağırlık vereceğiz.

Şubat ayı itibariyle yıllık sanayi üretim endeksi yüzde 13,3 oranında artarak üretim temelli büyümenin sürdüğünü göstermektir. Bu tablonun değerini sanayici, nakliyeci, ihracatçı bilir. İşgücü istasitiklerinde işsizliğin azalmaya devam ettiğine işaret etmektedir. İstihdamı arttırmanın kıymetini de yıllardır iş bulamadığı için boynu bükük kalanlar bilir.

İlave istihdam taahhüt eden firmaların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay itibarıyla sosyal destek primlerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak. İşe giren her bireye 1 veya 2 yıl istihdam garantisi oluşturmuş olacağız. İşverenlerimizin yeni programımızdan istifade etmeye çağırıyoruz.

İş başı eğitim kapsamında mevcut çalışanların işe alacakları her işçinin 3 veya 6 ay kapsamında sosyal prim desteklerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak. İşverenlerimizi istihdam garantili yeni işbaşı programımızdan yararlanmaya çağırıyorum. 

2b arazi satışlarıyla ilgili başvuru ve ödeme sürecini de 31 Aralık'a kadar uzatma kararı aldık.

Çiftçilere müjde

Çiftçilerimizi ecrimizi bedelinin 10 yıl süreyle kiralama imkanı getirdiğimiz taşınmazlar için başvuru sürecini kaldırıyoruz. Süresi bitenler araziyi yeniden kiralayabilecek, 10 yıllık süreyi bitirenler de satın alabilecektir.