Kabine toplantısı başladı: Yeni önlem gelecek mi? Bayramda alınacak tedbirler neler? Tam kapanma açıklanacak mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılan kabine toplantısı başladı. Türkiye'nin gözü kulağı bu toplantıda. Bayramda alınacak ek önlemler neler? Kısmi kapanma devam mı edecek yoksa daha da sıkılaştırılacak mı?

Kabine toplantısı başladı: Yeni önlem gelecek mi? Bayramda alınacak tedbirler neler? Tam kapanma açıklanacak mı?

Türkiye'nin merakla beklediği kritik Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı Erdoğan başkanlığında başladı. Gündemde 2 haftadır süren kısmi kapanmanın sonuçları ve devamında alınacak önlemler var.

14 Nisan'da başlayan kısmi kapanmanın son günlerine doğru günlük açıklanan koronavirüs tablosunda gözle görülür düşüşler görüldü. Ancak bugün yapılan kabine toplantısında en azından bayram sonuna kadar daha sıkı önlemler alınma kararı açıklanması bekleniyor.

Halen yürürlükte olan kısmi kapanmanın en azından ramazan sonuna kadar uygulanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Tam kapanma tartışmalarının ortasında toplanan kabinenin önlemleri sıkılaştırma kararı da vermesi muhtemel.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayıları, mutant virüsün yayılışı, hastanelerdeki doluluk oranı, aşı tedariki ve aşılama çalışmaları hakkında kabineye bilgi verecek. Bilim Kurulu’nun aldığı tavsiye kararlarını da değerlendirecek kabine, yeni tedbirleri karara bağlayacak.

Bu kapsamda arife gününden Ramazan Bayramı’nın son gününe kadar, yani 12, 13, 14 ve 15 Mayıs tarihlerinde 81 ilin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanması kararının alınması bekleniyor.

Çarşamba günü başlayacak olan Ramazan Bayramı arefesini de içine alan Perşembe, Cuma, Cumartesi gününe denk gelen Ramazan Bayramı'ndaysa hareketliliğin en aza indirilmesi için Türkiye genelinde bir sokağa çıkma kısıtlaması kararı verilmesi bekleniyor. Bu çerçevede 5 günlük bir kısıtlamada Kabine toplantısında gündemde olacak ve toplantının ardından alınacak kararları Cumhurbaşkanı Erdoğan duyuracak.

Mini revizyonun ardından göreve başlayan üç yeni bakan da ilk defa kabine toplantısına katılacak. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Ticaret Bakanı Mehmet Muş, kabine fotoğrafına ilk kez girecek.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım” ifadesine yer vermesi ve Türkiye’nin bu karara vereceği tepkiler de kabinenin gündeminde olacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyindeki Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerinde başlattığı “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” harekâtı hakkında kabineye bilgi verecek.