Kuşkayası dağı yanardağ mı? Yanardağ patlaması yaşandı mı? Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’nda volkanik hareketlilik mi var? AFAD açıkladı!

Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı olduğu iddia edilen dağda yaşanan depremler sonrası volkanik hareketlilik olduğu iddiası sosyal medyada gündem oldu. Hızla yayılan videonun yanardağ patlaması gibi görünmesi endişeye neden olurken AFAD görüntülerle ilgili açıklama yaptı. Peki, Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’nda volkanik hareketlilik mi var? Kuşkayası dağı yanardağ mı? Yanardağ patlaması yaşandı mı? Kuşkayası dağı aktif yanardağ mı? İşte AFAD’ın konu ile ilgili açıklaması!

Kuşkayası dağı yanardağ mı? Yanardağ patlaması yaşandı mı? Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı’nda volkanik hareketlilik mi var? AFAD açıkladı!

Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı yanardağ mı, volkan mı patladı? ssorusu pek çok kişi tarafından sorgulanıyor. Sosyal medyada birden gündem olan bir videoda, Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası dağı olduğu iddia edilen dağdan dumanların çıktığı, yanardağ patlaması olabileceği ve deprem yüzünden volkanik hareketlilik yaşandığı iddiaları ortaya atıldı. Videonun sosyal medyada hızla yayılması üzerine AFAD inceleme başlattı. Yapılan incelemenin ardından AFAD’dan açıklama geldi.

KAHRAMANMARAŞ GÖKSUN KUŞKAYASI DAĞI’NDA VOLKANİK HAREKETLİLİK Mİ VAR?

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, ''Göksu'nun Büyük Kızılcık köyünde sosyal medyada volkan patlaması şeklinde yorumlar yapıldı. Sikorsky helikopterimizi oraya gönderdik. Volkanik kül, volkan patlaması ve gaz çıkışı yoktur'' dedi.

Tatar, ''Deprem etkisiyle basit bir kütle hareketinden başka bir şey değil.'' açıklamasını da sözlerine ekledi. Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, ''Göksun yöresinde, yanardağ oluştu diye doğru olmayan şeyler söyleniyor. Doğru olduğunu düşünmüyorum. Bölgenin jeolojisi ona uygun değil, heyelana bağlı bir komplikasyon olabilir. Endişe etmeyin, geçmiş olsun'' demişti.

TÜRKİYE’DE AKTİF YANARDAĞ VAR MI?

Türkiye’de şu an 13 tane volkan var, bu volkanlar aktif. Türkiye’deki volkanlarda şu anda bir aktivite yok. Ama hiç yok diyemeyiz çünkü uzmanlar zaman zaman özellikle Doğu Anadolu’daki Nemrut ve Süphan’da küçük küçük depremlerin kaydedildiğini söylüyor. Orta Anadolu’da Erciyes, Hasan Dağı, Doğu Anadolu’da, Nemrut, Süphan, Tendürek ve Ağrı volkanları var.

Son 10 bin yıl içerisindeki davranışları incelendiğinde, jeolojik açıdan ülkemizdeki aktif volkanlar ise şöyle sıralanıyor:

Acıgöl (Nevşehir), Ağrı Dağı (Iğdır- Ağrı), Erciyes Dağı (Kayseri), Göllüdağ (Niğde), Hasan Dağı (Aksaray), Karacadağ (Şanlıurfa-Diyarbakır), Karapınar (Konya), Kula (Manisa), Nemrut Dağı (Bitlis), Tendürek Dağı (Ağrı).