Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemini kimse çözemiyordu... Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemi sonunda çözüldü

Antarktika’da yer alan 'Kan Şelaleleri' adı verilen şelaleden sular kırmızı akıyor. Uzmanlar ise yıllardır suyun neden kırmızı aktığını araştırırken sonunda cevaba ulaştılar. Nedeninin ise vadide, ışığa veya oksijene çok az erişimi olan, tuzağa düşmüş bir gölde, yüksek demir içeriğine sahip tuzlu su bulunmasıdır çünkü havadaki oksijenle temas ettiğinde paslanır ve yavaş yavaş suyun rengini boyar.

Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemini kimse çözemiyordu... Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemi sonunda çözüldü

Antarktika’nın meşhur buzlu kütlesi olan 'Kan Şelalesinden akan sular yıllardır kızıl akıyor. Zaten ismini de buradan alıyor. 1911'de keşfedilen şelalenin suyunun renginin neden böyle aktığı yıllardır bilim insanları tarafından araştırılırken merak edilen soru yanıtlandı.

Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemini kimse çözemiyordu... Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemi sonunda çözüldü - Resim : 1
 
SUYUN RENGİ BOYANIYOR

Bunun nedeni, vadide, ışığa veya oksijene çok az erişimi olan, tuzağa düşmüş bir gölde, yüksek demir içeriğine sahip tuzlu su bulunmasıdır.  Akış havadaki oksijenle temas ettiğinde paslanır ve yavaş yavaş suyun rengini boyar. Bu durumun ise bölgenin ikliminden kaynaklandığı ifade edildi.

Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemini kimse çözemiyordu... Kan kırmızı fışkıran şelalenin gizemi sonunda çözüldü - Resim : 2