Kanada Başbakanı'ndan Nazi askerinin alkışlanmasına tepki: Utanç verici

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Parlamento'da Ukrayna lideri Zelenskiy'nin konuşması sonrasında eski Nazi askeri Yaroslav Hunka'nın alkışlanmasına tepki gösterdi. Öte yandın Nazi askerini "savaş kahramanı" olarak anons ederek alkışlatan Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota'ya istifa baskısı ise sürüyor.

Kanada Başbakanı'ndan Nazi askerinin alkışlanmasına tepki: Utanç verici

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin, 22 Eylül'de Kanada Parlamentosu'nda yaptığı konuşmanın ardından Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota'nın, eski Nazi askeri Yaroslav Hunka'dan "kahraman" olarak bahsetmesi ve tüm üyelerin Hunka'yı alkışlamasının yankıları sürüyor.

Kanada basınındaki haberlere göre, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Olanlar son derece üzücü. Kanada Parlamentosu ve tüm Kanadalılar için çok utanç verici" yorumunu yaptı.

"AFFEDİLEMEZ HATA"

Söz konusu olayın ardından Hunka'yı oturuma davet eden ve burada alkışlattıran Rota'ya yönelik istifa çağrıları da sürüyor.

Demokrat Milletvekili Peter Julian, Parlamentoda yaptığı konuşmada, olayı "affedilemez bir hata" olarak nitelendirerek, Rota'nın istifa etmesi gerektiğini savundu.

Muhafazakar Milletvekili Pierre Poilievre de yaptığı açıklamada, Rota'nın istifa etmesi gerektiğini belirtirken, Trudeau'yu da sorumluluk üstlenmemekle suçladı.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin 22 Eylül'de Kanada Avam Kamarasında yaptığı konuşmanın ardından Rota, salonda bulunan 98 yaşındaki Yaroslov Hunka'yı "savaş kahramanı" olarak tanıtmış ve kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür etmişti.

Parlamento üyelerince alkışlarla karşılanan Hunka'nın, İkinci Dünya Savaşı'nda Nazilerin tarafında savaştığının ortaya çıkması üzerine Rota, ağır eleştirilere maruz kalmıştı.