AstraZeneca aşısı için flaş karar!

Kanada, 'güvenlik nedenleriyle’ Oxford/AstraZeneca’nın ürettiği Kovid-19 aşısını 55 yaş ve altındaki kişilerde uygulanmamasını tavsiye edince aşı durduruldu.

AstraZeneca aşısı için flaş karar!

Kanada Ulusal Bağışıklık Danışma Komitesi Başkan Yardımcısı Dr. Shelley Deeks, “Potansiyel riskler göz önüne alındığında, 55 yaşın altındaki yetişkinlere AstraZeneca Kovid-19 aşılarının sağlanmasının yararı konusunda önemli belirsizlik var” dedi.

Manitoba eyaletinde aşıların uygulanmasıyla ilgili takımda görev alan Dr. Joss Reimer, Avrupa’da da uygulanan AstraZeneca’yla ilgili, kan pıhtılaşması riskinde artış olmamasına rağmen, nadir fakat çok ciddi bir yan etkinin özellikle Avrupa’daki genç kadınlarda görüldüğünü söyledi. Bu yüzden Manitoba’da AstraZeneca aşısının sadece 55 yaş ve üstü kişilerde kullanılacağını söyleyen Dr. Remier, “Avrupa’da gördüklerimizi daha iyi anlamak için daha fazla bilgi beklerken bunun bir ara verme olduğunu belirtmek isterim” dedi.

Dr. Reimer, nadir görülen kan pıhtısı tipindeki artışın her 100 bin kişide bir veya milyonda bir kişiyi etkilediğini söylerken, bu durumun AstraZeneca aşısı dozu olan bir kişide 4 ila 20 gün sonra ortaya çıktığını ve semptomların felç veya kalp krizi anlamına gelebileceğini söyledi.

Bu tür vakalardan hiçbirini Kanada’da henüz görülmediğini belirten Dr. Reimer, “(AstraZeneca aşısındaki) faydaların her yaş için risklerinden daha ağır bastığına inansak da, benim içim bu ihtimalle rahat değil. Avrupa’dan gelen daha fazla veriyi görmek istiyorum, bu sayede risk-fayda analizinin tam olarak ne olduğunu anlayacağım” dedi.

Mart ayının başında Kanada’da, veri yetersizliğinden dolayı 65 yaş ve üstüne Oxford/AstraZeneca aşısının uygulanmaması tavsiye edilmişti.

Kaynak: Karar