Kar mı geliyor? Uzman isimden kritik açıklama: Gece mece ama kar bekliyoruz

Kuraklık tedirginliğinin devam eden yağışları sayesinde azaldığı günlerde vatandaşlar hava tahmin raporlaırnı sık sık merak ediyor. Yağışlı hava devam edecek mi, bayramda hava nasıl olacak? yağışler ne zamana kadar devam edecek, Sıcaklıklar artacak mı? aramaları yapılırken uzman isimden beklenmedik bir açıklama geldi. "Gece mece ama kar bekliyoruz" sözleri dikkat çekti. Kar yağışı olacak mı?

Kar mı geliyor? Uzman isimden kritik açıklama: Gece mece ama kar bekliyoruz

Havaların bir sıcak bir soğuk geçtiği bu günlerde vatandaşlar sıcak havaların ne zaman geleceğini merak ediyor. Yağışlı havalar sayesinde kuraklık tedirginliğinin azaldığı günler sonrasında sıcaklar artacak mı, bayramda hava nasıl olacak? Araştırmaları yapılırken meteoroj Bünyemin Sürmeli kar yağışı bekliyoruz açıklamasında bulundu. 

KAR MI YAĞACAK?

Bünyamin Sürmeli "Şu anki tabloda ayın son 3'te 1'lik kısmında iyi bir sıcak gelse bile zaten ancak normalleri yakalayacağız. Çünkü bu dönemin normali İstanbul için örnek veriyorum; bu dönemdeki normali 17 derece, bakın günlerdir 10 derece.

Normalin 10 derece de altına inebilir, 15 derece de üstüne çıkabilir. Biz sürekli bunu yaşayınca mevsim değişiyor. Yani nisan bahar aylarından çıkıp kış mevsimlerinden bir aya dönmüş oluyor. Ankara'ya bakalım.

Ankara'nın sıcaklık ortalaması 17,5-18 derece, bu günlerde 10-12 dereceler aralığında. Dolayısıyla sıcaklıklarımız normallerin altında. Özellikle cumadan itibaren hissedilir bir artış var. Onun arkasında önümüzdeki haftaya bir daha bir düşüş var. Dolayısıyla 15 derecenin altında seyredecek bir süre.

O nedenle muhtemelen bayramla beraber sıcaklıklar daha bir mevsimin gerçeklerine çıkıp bir tık da üzerine çıkacak. Bir tık da üzerine çıkması lazım ki bu zamana kadar olan normalin altındaki sıcaklıkları biraz normallere çekebilsin.

Beklenti nisan ayı için, orta batı bölgelerde normaller ve normallerin bir tık altında kalacak muhtemelen, doğu bölgeler normallere yakın seviyelerde. Doğu anadoluda, güneydoğuda yağış olmasına rağmen sıcaklıklar batıya göre daha normal seviyelerde." dedi.

"Yağış da yurdun neredeyse tamamında. Yurdun tamamı normalin üzerinde yağış görülüyor." ifadelerini kullandı. Değerlendirmelerine devam eden Sürmeli, "Simülasyonlarımıza geçeceğiz.

Hemen arkasında bu sıcaklıktan bahara ne zaman geçiş yapıyoruz onu göreceğiz. Bir de kar var, doğu anadoluda kar bekliyoruz. Gece mece ama kar bekliyoruz." diyerek simülasyonları değerlendirdi.

Sürmeli "Yurdun büyük kısmında havada bir hareket var. Marmara en soğuk günleri yaşıyor. Yarın öbür gün sıcaklıklar biraz yükseliyor yurdun büyük kısmında.

Toroslar çevresine, doğu anadoluya ağırlıkla geceye denk gelecek şekilde, ama deprem bölgesini etkilemeyecek şekilde kar geçişleri bekliyoruz." şeklinde konuştu.

METEOROLOJİ'DEN ÖNEMLİ UYARI

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Yağışların, Doğu Akdeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ve Doğu Karadeniz ile İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova ve Kocaeli çevrelerinde yer yer kuvvetli, Bursa'nın 1000 m üzeri kesimlerinde yer yer yoğun karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklendiğinden ulaşımda aksamalar, sel, su baskını, yıldırım, yerel küçük çaplı dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgâr gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGÂR UYARISI

Rüzgârın, Doğu Anadolu'nun kuzeyi ile Hakkari ve Şırnak çevrelerinde güneyli yönlerden kuvvetli (40-60 km/sa) olarak esmesi beklendiğinden ulaşımda aksamalar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü; aralarında Adana, Bitlis, Elazığ, Mardin, Van, Diyarbakır, Erzincan, Hatay, Muş, Batman ve Osmaniye'nin bulunduğu 11 il için sarı kodlu uyarı, aralarında Hakkari, Siirt, Şırnak, Bingöl, Diyarbakır, Tunceli ve Batman'ın bulunduğu 7 il için turuncu kodlu uyarı yaptı. Meteoroloji'den toplamda 16 il için uyarı geldi.