Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021, Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak?

Türkçeye Kara Cuma olarak çevrilen Black Friday indirimleri yaklaşıyor. Alışveriş tutkunları ‘Kara Cuma ne zaman 2021? Black Friday, Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak?’ sorularına yanıt arıyor. Peki, 2021Black Friday ne zaman?

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak?

Kasım ayının gelişiyle birlikte Muhteşem Cuma ve Kara Cuma olarak anılan Black Friday indirimleri gündeme geldi. Alışveriş siteleri ve mağazalar Black Friday kapsamında indirimler yapmaya başladı. Türkçe karşılığı Kara Cuma olan Black Friday’e sayılı günler kala ‘Kara Cuma ne zaman? 2021 Black Friday ne zaman başlıyor?’ sorularına yanıt arandı. İşte, 2021 Efsane Cuma tarihi…

 Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 1

BLACK FRİDAY NEDİR?

Normalde Şükran gününden sonraki Cuma günü, ABD’deki marketler kepenklerini erken saatte açarlar ve geç saatlere kadar da müşterilerine hizmet vermeye devam ederler. Bu hep böyle sürmüş. Fakat sonradan bu yoğun çalışma temposuna indirim kampanyaları da eklenmeye başlamış.

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 2

İndirim kampanyalarının işin içine girmesiyle birlikte, alışverişe olan talep de artmış. Bu talep artışı, Şükran gününden sonraki Cuma günlerinin aşırı yoğun geçmesine neden olmaya başlamış. Öyle ki 1961 yılında Philadelpihia’da insanlar yoğunluktan adım atamayacak hale gelmişler. Trafik yüzünden araçların yerlerinden kıpırdayamadığı ve yoğunluktan insanların birbirini ezdiği o yıl, bu etkinlik Black Friday olarak anılmaya başlanmış.

 Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 3

BLACK FRİDAY 2021 NE ZAMAN? KARA CUMA KASIM AYININ KAÇINDA?

Black Friday bu yıl 26 Kasım 2021 Cuma gününe denk gelecek. Birçok alışveriş firması ilgili hafta boyunca indirim kampanyaları düzenleyecek. Ancak Türkiye'deki bazı firmalar indirimleri erkenden başlatacak. 

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 4

En fazla kullanılan mobil alışveriş sitelerinden biri 8-11 Kasım tarihleri arasında, diğeri 11. ayın 11'inde ve bir diğeri ise 7-11 Kasım tarihleri arasında bu indirimleri gerçekleştirecek. Ancak mu mağazaların esas gün olan 26 Kasım'da da yine indirim yapmaları bekleniyor.

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 5

EFSANE CUMA İNDİRİMLERİ NE KADAR SÜRÜYOR? İNDİRİMLER NE ZAMAN BİTİYOR?

Normalde kara cuma indirimleri 24 saat sürmektedir. Ancak yaşanan yoğunluklar ve artan talep sebebiyle bazı mağazalarda 3-4 gün boyunca indirimler devam edebiliyor. 

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 6

KARA CUMA TARİHÇESİ: BLACK FRİDAY İSMİ NEREDEN GELİYOR?

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1932 yılından bu yana Noel alışverişveriş sezonunun başlangıç tarihi, kasım ayının son cuma günü kabul edilir.

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 7

ABD'de Şükran Günü olarak kutlanan kasım ayının dördüncü perşembesini takip eden cuma gününe denk eden bu gün, 1961’den itibaren Black Friday olarak anılmaya başlanmıştır.

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 8

Bu günün anlamını açıklayan iki rivayet bulunuyor. İlk rivayete göre Black Friday günü yapılan indirimler ABD’nin Philadelphia kentinde adeta kaosa neden oldu. %80’e varan indirimleri duyan halk, mağazalara akın edip üzerine bir de binlerce turist ordu-deniz kuvvetleri futbol maçı için şehre gelince Philadelphia’da hayat durma noktasına geldi. Kentteki aşırı kalabalık; yoğun araç trafiğine, izdihama ve hatta mağaza çalışanlarının ezilerek hayatını kaybetmesiyle birlikte mağazaların yağmalanmasına neden oldu. Kentteki polis memurları yaşanan bu olumsuzluklara atıfta bulunmak için telsiz anonslarında “Black Friday” tabirini kullanınca bu güne kara cuma denilmeye başlandı.

Kara Cuma ne zaman? Black Friday 2021,  Çılgın Cuma indirimleri ne zaman başlayacak? - Resim : 9

Diğer bir rivayet ise şöyle: Amerika Birleşik Devletler’indeki mağazalar, muhasebe detaylarını elle kaydettiklerinde karları siyah, zararları ise kırmızı renkte kayıt ediyormuş. Pek çok mağaza yılın büyük bölümünde zararla (kırmızı) faaliyet gösterirken, Şükran Günü’nün ertesi günü çok fazla harcama yapılınca kar (siyah) elde ediliyormuş. Bundan ötürü de mağazalar bu günü “Black Friday” olarak isimlendirmiş.