'Kara liste'ye af geliyor! Kredi kartı borçlularına müjde! İşte Torba Yasa’nın detayları...

'Kara liste'deki isimlere af geliyor. Torba yasa ile birlikte kredi, kredi kartı, karşılıksız çek, protestolu senet gibi borçlarını ödemesini yapmayanlara sicil affı yapılacak. İşte detaylar…

'Kara liste'ye af geliyor! Kredi kartı borçlularına müjde! İşte Torba Yasa’nın detayları...

Sosyal destekleri kapsayan torba yasa teklifi ile beraber halk arasında 'kara liste' olarak da bilinen Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarında adı geçen kredi borçluları için sicil affı gelecek.

Habertürk'te yer alan habere göre 10 milyondan fazla şahıs ve şirketi ilgilendiren madde, Karşılıksız Çek ve Protestolu Senet ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Yasa’nın çıkmış olduğu Ocak 2009 tarihinden bu yana en kapsamlı düzenleme olacak.

'Kara liste'ye af geliyor! Kredi kartı borçlularına müjde! İşte Torba Yasa’nın detayları... - Resim : 1

Kredi notu düşük olanlara düzeltme imkanı

Açıklanan Torba Yasa ile vatandaşlara sicil düzeltme imkanı sağlanmış olacak. Bu sayede karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve diğer kredi ödemeleri nedeni ile kredi puanları düşmüş olan kişiler, sicillerini düzeltme şansı kazanacaklar.

Bahsi geçen haktan ise 1 Ekim 2022 tarihinden önce anapara ve taksit ödeme tarihi olan kişiler ve şirketler yararlanabilecek. Borçlarını 1 Temmuz 2023 gününe kadar da ödeyebilenlerin ya da yapılandıranların, Bakanlar Birliği Risk Merkezi tarafından kayıtları silinecek.

'Kara liste'ye af geliyor! Kredi kartı borçlularına müjde! İşte Torba Yasa’nın detayları... - Resim : 2

Eski kayıtlar görünmeyecek

Borçlu kişilerin ve şirketlerin, kredi kuruluşlarına ya da finansal kuruluşlara yapmış oldukları işlemlerde, geçmiş dönemdeki işlem hareketleri etkili olmayacak. Eski kayıtlara bakılmayacak. Bu kayıtlara ise bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, tüketici finansman şirketleri tarafından yapılan kredilendirmeler, çek karnesi verilmesi ve aynı zamanda diğer işlemlerde dahil olacak. Bunları sağlayan finans kuruluşlarına da işlemler için hukuki ve aynı zamanda cezai sorumlulukları olmayacak.

'Kara liste'ye af geliyor! Kredi kartı borçlularına müjde! İşte Torba Yasa’nın detayları... - Resim : 3

Milyonlarca borçlu var

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin yayımladığı raporda bu yıl Temmuz 2022 tarihinden itibaren bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödememiş, borcu devam eden kişilerin sayısı 4 Milyon 144 bin kişinin üzerinde. Protesto edilen senet sayısı da 2022 yılında 206 bin 419 oldu. Mali değeri 7 milyar 81 milyon TL’ye ulaşan senetlerden sadece 1 milyar 248 TL’lik kısmı protesto edildikten sonra ödendi.