Karada ormanların en muhteşem canlısı, suların hırçın çocuğunu böyle avladı. Doğaseverlerin gözleri bir anda parladı

Doğaseverlerin gördükleri görüntü karşısında bir anda gözleri parladı. Karada ormanların en muhteşem canlısı, suların hırçın çocuğunu böyle avladı. Yalnız bir kurt, kıyıda avladığı deniz samurunun cesedini ağzıyla taşırken kameralara yakalandı. Bilim insanları, ormanların en muhteşem canlısı olan kurtların bir süredir Alaska kıyısında deniz samuru ve liman foklarını avladıklarını keşfettiklerini söyledi.

Karada ormanların en muhteşem canlısı, suların hırçın çocuğunu böyle avladı. Doğaseverlerin gözleri bir anda parladı

Bilim insanları, Alaska kıyısındaki kurtların artık düzenli olarak deniz samuru ve liman foklarını öldürüp yediğini keşfetti. Bulgular, kıyı kurtlarının avlanma davranışlarını uyarlayabildiklerini ve karadaki yiyeceklerin kıt olduğu durumlarda deniz memelilerini avlamak için benzersiz stratejiler geliştirmiş olabileceklerini gösterdi. Kıyıda kurt avlama davranışına ilişkin çalışma, bilim adamlarının Swikshak Körfezi'nde deniz samuru leşini taşıyan yalnız bir kurdu tespit etmesiyle 2016 yılında başladı. 2018 ve 2019'da bilim adamları deniz samuru leşleri taşıyan kurtları bir kez daha gözlemlediler. Ancak kurtların av mı yoksa çöpçülük mü yaptığı belli değildi. Daha sonra 2021 yılında, üç kurdun gelgit sırasında yetişkin bir deniz samuru avladığı ve yediği gözlemlendi. Araştırmacılar ölüm bölgesini incelediler ve su samurusunun muhtemelen öldürüldüğü yerde bir kan havuzu buldular.

Karada ormanların en muhteşem canlısı, suların hırçın çocuğunu böyle avladı. Doğaseverlerin gözleri bir anda parladı - Resim : 1

PUSUYA DÜŞÜRÜLDÜĞÜNDE CANLIYDI

Ecology dergisinde 31 Ekim'de yayınlanan araştırmaya göre, kanın varlığı, deniz samurusunun kurtlar tarafından pusuya düşürüldüğünde canlı olduğunu gösteriyor; aksine, taze kan birikmesine yol açmayacak şekilde süpürülüyor. Bulgular, Katmai'deki kıyı kurtlarının avlanma çabalarını, gelgit akıntıları veya kayalık adalar gibi avın en öngörülebilir olduğu yerlere odaklayabildiğini gösterdi. Ekip ayrıca kurt avcılığının düşük gelgit döngüleriyle çakıştığını da buldu; bu, deniz su samurularının karada nerede ve ne zaman vakit geçirdiğine dair bir farkındalık geliştirdiklerini gösterdi.

Karada ormanların en muhteşem canlısı, suların hırçın çocuğunu böyle avladı. Doğaseverlerin gözleri bir anda parladı - Resim : 2

BAZEN TEK BAŞLARINA AVLANIYORLAR

Araştırmanın başyazarı ve Ulusal Park Servisi yaban hayatı biyoloğu Kelsey Griffin , "Kıyı kurtlarının bazen tek başına veya kısmi sürüler halinde avlandığını ve bireysel kurtların ve sürülerin farklı avlanma stratejilerine sahip olabileceğini veya bulundukları yere bağlı olarak belirli avları hedefleyebileceğini gördük. Bu, kurtların kara ve deniz ekosistemleri arasında önemli bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bu çalışma, kurtlar hakkındaki düşüncelerimizi yeniden şekillendiriyor; onların sadece karada yaşayan olmadığını gösteriyor." dedi.

Karada ormanların en muhteşem canlısı, suların hırçın çocuğunu böyle avladı. Doğaseverlerin gözleri bir anda parladı - Resim : 3

DENİZ AVI EĞİLİMLERİ GİDEREK ARTIYOR

Araştırmacılar, 2015'ten bu yana Alaska'nın Katmai Sahili'nde kurtların deniz avını avlama eğiliminin arttığını izliyor. Son araştırmaları, bu yılın başlarında PNAS dergisinde yayınlanan ve Pleasant Adası'ndaki kurtların birincil besin olarak deniz su samurularını avladığını ve öldürdüğünü ortaya koyan bir araştırmaya dayanıyor. Geyik popülasyonunu ortadan kaldırdıktan sonra onlar için yeni yiyecek kaynağı deniz oldu.

HEYECAN VERİCİ BİR BELGELENME

Oregon Eyalet Üniversitesi'nden doktora öğrencisi Ellen Dymit, yaptığı açıklamada, "Bu, bilim insanları tarafından hiçbir zaman doğrudan gözlemlenmediğine inandığımız davranışların gerçekten heyecan verici bir belgelenmesidir. Bu, bizi, çoğu yönetim kararımızın altında yatan varsayımları ve kurt popülasyonları ve avlarının popülasyonları etrafındaki modellememizi yeniden gözden geçirmeye zorluyor; bu varsayımlar, genellikle kurtların geyik ve Kanada geyiği gibi toynaklı hayvanlara bağlı olduğunu varsayar." dedi.Karada ormanların en muhteşem canlısı, suların hırçın çocuğunu böyle avladı. Doğaseverlerin gözleri bir anda parladı - Resim : 4

"BAŞARILI OLMASI BENZERSİZDİR"

Gelecekteki çalışmalarda bilim insanları, Clark Gölü Ulusal Parkı, Glacier Körfezi Ulusal Parkı ve Kenai Fiyortları Ulusal Parkı'ndaki kurtların davranışlarını analiz etmek için çalışmalarını genişletmek istiyorlar. Griffin, "Kurtlar oldukça zekidir, dolayısıyla uyum sağlamaları mantıklıdır, ancak tek başına kurt avlama davranışı kıyı kurtlarına özgü olsa da" dedi. "Daha çeşitli bir av tabanına ek olarak, geyik gibi toynaklı hayvanları öldürmek için tipik olarak bir sürü çabası içeren iç kurt faaliyetiyle karşılaştırıldığında, tek bir kurdun liman foku gibi büyük bir avı yakalamada başarılı olması benzersizdir." dedi. Araştırmacılar şimdi deniz samuru yoğunluğunun kurtların beslenmesini bireysel ve sürü düzeyinde nasıl etkilediğini araştırmayı planlıyor. Griffin, "Kurtların kıyıya yakın ekosistemi nasıl değiştirebileceği konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç var" dedi.