Karikatür dünyasının acı kaybı... Kaan Ertem hayatını kaybetti

Öğreten Adam ve Oğlu, Erdener Abi gibi tiplemelerin yaratıcısı karikatürist Kaan Ertem, tedavi gördüğü kanser hastalığına yenildi.

Karikatür dünyasının acı kaybı... Kaan Ertem hayatını kaybetti

Öğreten Adam ve Oğlu, Erdener Abi gibi tiplemelerin yaratıcısı karikatürist Kaan Ertem, tedavi gördüğü kanser hastalığına yenildi.

Leman çizeri Kaan Ertem 53 yaşında hayata veda etti. Kaan Ertem bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

Leman Dergisi sosyal medya hesabından acı haberi şöyle verdi: “Arkadaşımız, canımız Kaan Ertem’i kaybettik. Ailesinin, sevenlerinin, okurlarının, mizah dünyasının başı sağ olsun. Yarın 14.00’te Küçükyalı Kabristanı’nda defnedilecek.”

'Kıymetli ustamız...'

Cem Yılmaz da Kaan Ertem'in vefat haberinin ardından bir mesaj paylaştı. Yılmaz Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu; "Kıymetli ustamızın mekanı cennet olsun. Allah rahmet eylesin. Çok genç bir kayıp oldu, çok üzüldüm. Sevenlerine sabır dilerim."

Kaan Ertem kimdir?

İstanbul'da 1968 yılında dünyaya gelen Kaan Ertem, ilk karikatürlerini 1983 yılında ünlü karikatürist Semih Balcıoğlu'nun eleştirisiyle beraber Bulvar gazetesinde kaleme aldı.

Daha sonra Limon mizah dergisinde çizimler yapan Ertem, beş yıl boyunca kendini karikatür konusunda geliştirerek, Leman ve L-Manyak dergilerine de çizimler yaptı.

Eğitim hayatını da bu alanda devam ettiren çizer, önce 1995 yılında Marmara Üniversitesi Resim-İş Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra ise İstanbul Teknik Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Kaan Ertem, hazırladığı karikatür ve çizgi roman öykülerinde ağırlıklı olarak şehir hayatı içinde sıkışıp kalmış insanların yaşantılarını ve yaşama bakışlarını konu edindi. Yarattığı pek çok karakter ve başlıkta toplumun hemen her kesimden insan tipleri yer aldı.

Limon'da 1992 yılında hazırlamaya başladığı "Öğreten Adam ve Oğlu"nda, Ertem'in kendi tecrübelerine dayanarak hayatın detaylarını oğluna ısrarla öğretmeye çalışan bir baba ve onu pek umursamayan oğlunu karakterize etti.

Ertem, 1994'te çizmeye başladığı "Erkut Abi" ve ilk kez 1996'da yayınladığı "Zıçan Adam" tiplerinde ise yapılan bireysel ve toplumsal hataları cezalandırma içgüdüsü öne çıkartıldı. Ertem'in bir diğer başarılı bant karakteri ise Leman'da uzun yıllar boyunca çizdiği "Erdener Abi" karakteri oldu.

Bu karakterin yanı sıra Ertem'in çalışmalarını L-Manyak dergisi için çizdiği "Ezik Şarkıcı Altuğ" adlı birer sayfalık maceralar izledi. Ayrıca Ocak 1996 tarihli ilk sayısından itibaren yaklaşık bir yıl boyunca L-Manyak dergisinde "2001 Feza Fatihleri" başlıklı devamlı öyküsü olan mizahi bir bilim kurgu çizgi roman hazırladı.

Usta çizerin 1995 çıkışlı "Dengeli Beslenme", 1997 çıkışlı "Öğreten Adam ve Oğlu" ile 2001 tarihli "Erdener Abi" isimli yayınlanmış üç karikatür albümü bulunuyor.

Kaan Ertem, ayrıca 2009 yılında çıkan "Kolpaçino" ve 2013'te "İki Kafadar: Chinese Connection" filmlerinde de oyuncu olarak rol aldı.