Kayıp 99 at sucuk mu oldu? Yoksa çiftlikte mi?

İBB'nin Dörtyol Belediyesi'ne hibe ettiği kayıp 99 atın ne olduğu konusundaki sır henüz çözülemedi. Dörtyol Belediyesi kaynakları atların, Atatürk At Çiftliği’ne verildiğini söyledi. İstifa eden MHP'li Başkan ise 'kaçtılar' demişti.

Kayıp 99 at sucuk mu oldu? Yoksa çiftlikte mi?

Adalardaki faytonların kaldırılmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Hatay Dörtyol Belediyesi'nin isteği üzerine bu belediyeye 100 at hibe etti. Atların biri yolda öldü. Kalan 99 at ise kayboldu.  İddiaya göre bu 99 at safari işi yapan At Çiftliği’ne kiralandı. 

‘Sucuk olmadılar, kaçtılar' 

Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin kayıp atlar konusundaki baskıya dayanamayarak MHP’den istifa etti. Başkan Keskin açıklamasında  “Atların sucuk yapıldığı iddiası asılsızdır. İnsanların attan sucuk yapmaya ihtiyacı yok. Teslim ettiğimiz kişi atları elinden kaçırdı. Kaymakamlık da bunu soruşturuyor. Getirdiğimiz atlardan dolayı sosyal medyada veya diğer medyalarda şahsıma yapılan hakaretleri es geçiyoruz. Ancak tam 50 yıldır şerefle, şanla taşıdığım uğruna can verdiğim Milliyetçi Hareket Partisi´ne yapılan saldırıyı bir nebze hazmedemedik. Bunun için de ‘daha çok partimize zarar gelmesin’ diye, içimiz kan ağlayarak Milliyetçi Hareket Partisi´nden istifa ettim.” dedi.

Kayıp atların sucuk yapıldığı iddiasına  veteriner işleri müdürüne soruldu

İstanbul Adalar'daki atlı faytonların kaldırılmasının ardından büyükşehir belediyesinin sahiplendirdiği atlardan Hatay'ın Dörtyol Belediyesine gönderilen 100 atın kaybolması üzerine Veteriner İşleri Müdürü Yıldıray Yıldız, konuştu. Atların akıbetini bilmediğini söyleyen Yıldız, atların kesilerek sucuk yapıldığı yönündeki iddialara karşı ise, "İnşallah öyle bir durum yoktur" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Dörtyol Belediyesi'ne gönderilen atların kaybolduğu iddiaları sonrası Belediye Başkanı Fadıl Keskin'in istifasıyla sonuçlanan tartışmanın ardından Dörtyol Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yıldıray Yıldız, atların akıbetinin bilinmediğini söyledi."

Atlar kağıt üzerinde alınmış

Atların kağıt üzerinde Dörtyol Belediyesi'ne sahiplendirildiğini ancak Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak kendilerinin teslim almadıklarını anlatan Yıldız, "Geçtiğimiz pazartesi günü bir görüşme esnasında bu konu bana ulaştı. Şahsıma İstanbul'dan gelen atların ne olduğu soruldu. Bende bizim at teslim almadığımızı belirttim ve bilgim olmadığını söyledim. Sonrasında bir araştırma yaparak evrak üzerinde atlarla ilgili bazı teslimatlar olduğunu ama fiiliyatta atların belediyemizce teslim alınmadığını tespit ettim. Bu durumu TCK'nın 279. maddesine istinaden bildirme yükümlülüğümüz çerçevesinde ilgili idari makam olarak kaymakamlığa ve adli makam olan Cumhuriyet Başsavcılığı'na bildirdim. Atların akıbeti şu anda bilinmiyor. Kaymakamlık ve adli makamların incelemeleri sonucunda atların akıbeti ortaya çıkacak. Şahsımın bildiği bir atın nakil sırasında öldüğü ve bununla ilgili tutanak mevcut. Geri kalan 99 atın akıbetini şu anda bilmiyoruz. Yapılacak adli ve idari tahkikatın sonucunu bekleyeceğiz" dedi.

Atlardan sucuk yapıldığı iddiası

Yıldız, atların kesilerek sucuk yapıldığı yönündeki iddialara karşı ise, "Akıbetini bilmediğimiz bir durum için öyle bir yorum yapmamız uygun olmaz. İnşallah öyle bir durum yoktur. Kimse öyle bir şey olsun istemez. Bu durum mutlaka netleşecek" dedi.

Ne olmştu?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar'da son verilen fayton uygulamasının ardından atları Hatay'ın MHP'li Dörtyol ilçe belediyesi de olmak üzere çeşitli kurumlara sahiplendirmişti. 100 at Dörtyol Belediyesi'ne 13 Ağustos 2020 ve 18 Ağustos 2020 tarihinde hibe edildi.İBB'nin kaybolmasınlar diye üzerlerine çip taktığı atlardan biri taşınma esnasında telef olurken, kalan 99'u da çiplere rağmen kaybolmuş, ardından adli ve idari soruşturma başlatılmıştı. Sonrasında yaşanan süreçte belediye başkanı Fadıl Keskin görevinden istifa etti.CHP Dörtyol Belediye Meclis Üyesi ve Grup Sözcüsü Avukat Emre Arık ise atların Adana, Kahramanmaraş ve Şırnak'a satıldığını iddia etti.