Kazdağlarında Pumice Madencilik tehdidine Ece Üner'den tepki: Tarım ve hayvancılığın yapıldığı bölgede üretim bitme noktasına gelebilir

Çanakkale Kazdağlarında, milyonlarca ağacın kesilme ihtimali olan Pumice Madencilik tehdidine karşı tv100 Ana Haber Sunucusu Ece Üner, "Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık köyü yakınlarında yapılmak istenen altın madeni projesi için Ertaş gruba bağlı Pumice Madencilik üçüncü kez ÇED başvurusunda bulundu. Proje onaylanırsa tarım ve hayvancılığın yapıldığı bölgede üretim bitme noktasına gelebilir." diyerek tepki gösterdi.

Kazdağlarına bir hançer daha vurulmaya çalışılıyor. Pumice Madencilik, yıllar önce alanda sondaj çalışmalarını yapmış ve bu bölgede altın madeni olduğunu tespit etmişti. Çevredeki köyler, köylerinin dibinde altın madeni istemediler. Madencilik şirketinin faaliyetlerini durdurdular ancak, madencilik şirketi gözünü bu doğadan çevirmedi. Tekrar ÇED başvurusu yaptı, burada maden olması durumunda tüm bu ormanlık alan katledilecek.

YÖRE HALKI DOĞAYI KATLEDENLERE KARŞI MÜCADELEYE DEVAM EDECEK

2015 yılında başlayan ÇED süreci çevre halkının yoğun direnişi sonucunda 2017 ve 2018 yıllarında sonlandırıldı ancak Pumice Madencilik pes etmedi ve tekrar Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulundu. Ancak yöre halkı kararlı rant için doğayı katledenlere karşı mücadelelerini sürdürecekler.

ALTIN MADENİ PROJESİ YERLEŞİM YERLERİNE YAKIN

Altın madeni projesinin yapılacağı alan yerleşim yerlerine de oldukça yakın. Kısacık köyüne 500, Güzel köye bin metre mesafede. Ayrıca Koşuburnu köyünün domateslerini sulayan Akçin Barajı da ÇED alanının hemen altında yer alıyor.

HALK ŞİRKETLERLE DAVALIK OLDU

Maden projesinin yapıldığı alanda, karaçam ormanları ve verimli tarım arazileri bulunuyor, aynı zamanda Ayvacık ilçesinin su içme kaynağı, küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklıkla uğraşan bu bölgede aynı zamanda madenin gelmesiyle büyük su sıkıntıları ortaya çıkacak, bu ormanlar kesilecek ve bu alan çoraklaştırılacak. Bölge halkı ise ve çevrecilerse maden çıkarmak isteyen şirketlerle davalık oldu.

ECE ÜNER  TEPKİ GÖSTERDİ

Ece Üner, Kazdağlarında milyonlarca ağacın kesilme ihtimali olan Pumice Madencilik tehdidine karşı tepki göstererek şu ifadeleri kullandı: "Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Kısacık köyü yakınlarında yapılmak istenen altın madeni projesi için Ertaş gruba bağlı Pumice Madencilik üçüncü kez ÇED başvurusunda bulundu. Proje onaylanırsa tarım ve hayvancılığın yapıldığı bölgede üretim bitme noktasına gelebilir. Köylünün ise geçim kaynağı olan toprağını ve suyunu bırakmaya niyeti yok."

İŞTE MADEN ÇIKARMAK İSTEYEN ŞİRKETLER

Eni Enerji İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş.

İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım San. A.Ş.

TÜMAD Madencilik Sanayi ve Tic .AŞ.

Transmark Turkey

Uysal İnşaat

Bahar Madencilik san. Ve tic. A.ş. T

Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi

MTN Enerji Elektrik Üretim San. ve Tic. A.Ş.

BİLFER Madencilik

Varmak İnşaat Madencilik Enerji Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şirketi

Transmark Enerji Üretim San. Ve Tic. A.Ş.

Bertaş Madencilik Granit Nakliyat SAN. Ve TİC. ŞTİ.

Bakrom A.Ş.