Kediler ve sahipleri arasında 5 tür ilişki var

Bilim insanları kedilerle insanlar arasındaki ilişki türlerini kategorize etti. Yapılan bir araştırmaya göre, kediler ve sahipleri arasında 5 tür ilişki bulunuyor. İşte kedi sahiplerinin bilmesi gerekenler...

Kediler ve sahipleri arasında 5 tür ilişki var

İngiltere’de yer alan Lincoln Üniversitesi’nden bilim insanları, 3 bin 994 kedi ve sahibinin birbirlerine karşı davranışlarını ölçerek kediler ve insanları arasında oluşan ilişki türlerini kategorize etti. Animals adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre, beş tür ilişki bulunuyor. Bunların arasında “arkadaşlık”, “eş bağımlılık”,  "açık ilişki”, “uzaktan ilişki” ve “günlük ilişki” yer alıyor. 

Lincoln Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı ve hayvan davranış uzmanı Daniel Mills, "Kediler insanlarla yakın duygusal ilişkiler kurarlar, ancak bu konuda aslında çok az şey biliniyor. Her karmaşık sosyal ilişkide olduğu gibi, kedi sahibi bağının türü, belirli kişilik özellikleriyle birlikte ilgili her iki birey arasındaki dinamiğin bir ürünüdür. Birçok kedi mesafeli olsa da, bu anlatıldığı kadar yaygın değil gibi görünüyor. Kedinin daha geniş sosyalliği ve sahibinin beklentileri önemli olabilir ve sahibinin kediye duygusal yatırım seviyesi ve kedinin sosyalliği, ne tür bir ilişkiye sahip olduklarını ayırt etmede özellikle önemli görünmektedir” ifadelerini kullandı. 

İşte kediler ve sahipleri arasında kurulan ilişki tipleri...

Eş bağımlı ilişki 

Bu ilişki türünde kediler genellikle kendisine çok fazla  duygusal olarak yatırım yapan sahibine bağımlı hale geliyor. Sahibi kedisine çok önem veriyor, onu bir aile üyesi veya arkadaşı olarak görüyor.

Aynı zamanda sahibi kediyle düzenli olarak oynuyor. Ancak eş bağımlı ilişkide kedi başkalarıyla ilişki kurmuyor. Örneğin eve farklı biri geldiğinde saklanıyor. Bu kedi, aynı zamanda sahibi ile yakın olduğunda kendinin ödüllendirileceğini biliyor. Örneğin sahibi yemek yerken onun başında bekliyor ve kendisine yiyeceğinden bir şeyler vermesini bekliyor.

Sahibine fiziksel yakınlığını korumak için önemli bir çaba sarf ediyor ve ayrılma sorunu yaşıyor. Sahibi uzaktaysa yemek yemeyi reddedebiliyor ve hayal kırıklıklarını kontrol etmede bazı sorunlar yaşıyor. Uzmanlar bu ilişki türünün özellikle  dışarıya çıkmayan ve  tek kişilik bir evde yaşayan kediler arasında yaygın olduğunu söylüyor.

Gündelik ilişki

Bu kediler, evlerde yaşamaktan ziyade açık havada yaşamayı tercih ediyor. Sık sık kendi mahallelerindeki birkaç evi ziyaret ediyorlar ve bazen günlerce ortadan kayboluyor.

Kediler kendileriyle ilgilenenlere dostça davransalar da onlarla yakın kalmaya çalışmıyor. Aslında, sahipleri ile aralarına biraz mesafe koymak için çaba göstermeleri de olası.

Arkadaşlık

Bu ilişki türünde de eş bağımlı ilişki de olduğu gibi, sahibi kediyle düzenli olarak duygusal ilişki kuruyor. Kedi için endişeleniyor, onu iyi bir arkadaş ya da ailenin bir parçası olarak görüyor. Aynı zamanda kediyle oynamak için zaman yaratıyor. Kedi de buna karşılık olarak sahibine karşı çok sıcak ve arkadaş canlısı davranıyor, onun kucağına oturuyor, elini ve yüzünü yalıyor. Sahibini sadece aynı sosyal grubun bir parçası olarak değil,  aynı zamanda onu güvenli bir üs olarak görüyor.

Fakat sahibiyle arkadaş olmayı tercih eden kediler, eş bağımlı ilişkiden farklı olarak başkalarıyla iyi ilişki kuruyor. Eve gelen ziyaretçileri karşılıyor ve hatta bazı komşuları ziyaret ediyor. Dostça ve sıcak ilişkinin yanı sıra, kedi ve sahibi bağımsız olarak mutlu bir şekilde yaşamaya devam ediyor.

Araştırmacılara göre, bu kediler sahiplerine yakın olmayı seviyor, ancak sahibine fiziksel yakınlığı sürdürme ihtiyacı hissetmiyor. Ayrılma ise sorun yaratmıyor. Bu tip ilişki, birden fazla kedisi olan yoğun evlerde daha sık görülüyor ve kedilerin çoğu zaman dışarıya çıkmasına izin veriliyor.

Açık ilişki

Bu tür bir bağdaki kediler; yalnız, bağımsız bir hayvan olarak prototipik bir görünümünü yansıtıyor. Kediler diğer insanlarla iyi ilişkiler kuruyor,  yani ziyaretçileri selamlamaları veya komşuları ziyaret etmeleri oldukça muhtemel.

Ancak, sahiplerinin yakınlığına çok az ihtiyaç duyuyor. Sahibinin kucağına oturmuyor, onların elini ya da yüzünü yalamıyorlar.

Uzaktan ilişki

Bu tür bir ilişkide kediler önemseniyor, ancak tipik olarak yakın bir arkadaş veya ailenin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Kedinin sahibine karşı davranışları oldukça arkadaşça olsa da duygusal olarak çok yakın olmayabiliyorlar.

Bu kediler, muhtemelen özgüven eksikliğinden dolayı insanlardan (sahipler ve diğerleri) uzak durmayı tercih ediyor. Sahibinin elini ve yüzünü yalamıyor, endişeli ve üzüntülü olsalar bile sahiplerini aramıyorlar.