Kentsel dönüşüm anayasası geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı hazırladık. Bu kapsamda kentlerin dönüşüm anayasasını oluşturacağız." dedi.

Kentsel dönüşüm anayasası geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nı açıkladı.

Kurum, 100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşümünün yapılacağını söyledi. Bakan Kurum, "Belirlediğimiz bu eylemle hâlihazırda acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutu 5 yıl içerisinde dönüştürmüş olacağız." diye konuştu.

Bakan Kurum'un açıklamalarının satırbaşları:

"Bugün ülkemiz için, şehirlerimiz için, yarınlarımız için tarihi bir güne şahitlik ediyoruz. Temel ilkeleri yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm olan 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planımızı milletimizle paylaşmak için bir aradayız. Ülkemizin, şehirlerimizin geleceğine dair son derece önemli kararları açıklayacağımız toplantımıza hoş geldiniz, safalar getirdiniz. Göreve geldiğimiz süre içinde, kentsel dönüşüme dair belirli aralıklarla, çok önemli adımlar attık. Ocak ayında, Antalya'da yaptığımız "2023'e Doğru Çevre ve Şehirciliğin Geleceği İstişare Toplantısı" nın, en önemli gündemi Kentsel Dönüşüm oldu. Ardından, "Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem" toplantımızda, strateji belgemizi açıkladık. Son olarak da her iki toplantının ve saha çalışmalarımızın sonuçlarına dair mevzuat değişikliklerimizi gerçekleştirdik.

Tek taraflı fesih hakkından müteahhitlik sektörünün disipline edilmesine, yarım kalan inşaatların tamamlanmasına dönük düzenlemelerden maketten satış konusunda yapılacak yeni düzenlemelere ve belediyelere getireceğimiz ilerleme raporu hazırlama zorunluluğuna kadar çok kapsamlı değişiklikleri hayata geçirdik.

Bu çalışmaların ardından hazırladığımız genelgemizi, 81 ilimize gönderdik. Şehirlerimizle alakalı fotoğrafı çok daha net olarak görme fırsatı bulduk.

Hem belediyelerimizden aldığımız kapsamlı cevaplar, hem de ziyaret ettiğimiz 60'ın üzerinde ilde vatandaşlarımızla yaptığımız görüşmelerin de katkısıyla Kentsel Dönüşümün 5 yıllık eylem planını hazırladık.

Biliyorsunuz, Kentsel dönüşüm seferberliğimizi, 2012 yılında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla başlattık.

Cumhurbaşkanımız o gün "bedeli ne olursa olsun bu kentsel dönüşümü yapacağız" sözleriyle kentsel dönüşümün önemini ortaya koymuştu.

Her zaman söylüyoruz depremle mücadele terörle mücadele kadar önemlidir, hayatidir.

Türkiye'nin yüzde 66'sı deprem riskli alanlarda yer alıyor. Nüfusumuzun yüzde 71'i bu alanlarda ikamet ediyor. Son bir asırda büyüklüğü 6 ve üzeri olan 56 deprem yaşadık ve 80 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetti.

17 Ağustos Marmara depreminin, 20. yılını geçtiğimiz günlerde geride bıraktık. 20 yıl önce yaşadığımız büyük felaket ve kaybettiğimiz canların acısı hala yüreğimizde.

Yakın zamanda Kartal'da yaşadığımız acı olay, Kâğıthane'de, Sarıyer'de, Avcılar'da, Bağcılar'da ve İstanbul'un değişik ilçelerinde yaşadığımız son olaylar Kentsel Dönüşümün önemini bir kez daha ortaya koymuştur."