Kıdem tazminatında hesaplar değişiyor! Memur zam oranı etki edecek. Hem çalışanlar hem de EYT'liler merakla bu tarihi bekliyor

Türkiye'de yaşayan milyonlarca çalışan ve EYT'li kıdem tazminatı hesaplamaları yapıyor. Yılbaşı itibarıyla 19 bin 982 lira olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı bu hafta netleşecek memur zammıyla yeniden belirlenecek. Hem EYT'lilerin hem de çalışanların kıdem tazminatı yükselecek.

Kıdem tazminatında hesaplar değişiyor! Memur zam oranı etki edecek. Hem çalışanlar hem de EYT'liler merakla bu tarihi bekliyor

Türkiye'de milyonlarca çalışanın güvencesi olan "kıdem tazminatı", EYT düzenlemesinden yararlanıp emekli olan 1.7 milyon vatandaşın da merak ettiği konuların başında geliyor. Brüt ücret üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı tutarı, her yıl ocak ve temmuz aylarında belirlenen tavandan belirleniyor. Ara zamla asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 13 bin 414 liraya yükseldi. Kıdem tazminat tavanının en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda.

YENİ KIDEM TAZMİNATLARI BU HAFTA BELLİ OLACAK

Yılbaşı itibarıyla 19 bin 982 lira olarak uygulanan kıdem tazminatı tavanı da bu hafta netleşecek memur zammıyla yeniden belirlenecek. Emekli olduktan sonra kıdem tazminatı almadan çalışmaya devam edenler ilerleyen dönemde ister işi bıraksın isterse işine son verilsin kıdem tazminatını son alınan brüt ücret üzerinden alacak.

EVLENEN KADIN ÇALIŞANLAR TAZMİNAT ALABİLİR

Kadın işçiler, evlilik nedeni ile işten ayrılmaları durumunda kıdem tazminatına hak kazanır. Bunun için iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

EYT İLE EMEKLİ OLANLAR KIDEM ALABİLİR

Mevcut uygulamada aynı işyerinde veya aynı işverene bağlı işyerlerinde bir yıllık çalışma süresi olan kıdeme hak kazanıyor. EYT kapsamında emekli aylığına hak kazanan herkes kıdemini de alabilecek. Emekli olmak isteyenlerin öncelikle işyerinden istifa etmesi gerekiyor. Biriken ücretleri varsa yıllık izin gibi haklarını da alarak işten ayrılabilirler.