Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilir mi?

Kıdem tazminatı; çalışanın çalıştığı yıl sayısı kadar işine son verilmesi veya belirli koşullarda işten ayrılması halinde aldığı brüt maaştır. Peki, kıdem tazminatından gelir vergisi kesilir mi?

Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilir mi?

Kıdem tazminatı; çalışanın çalıştığı yıl sayısı kadar işine son verilmesi veya belirli koşullarda işten ayrılması halinde aldığı brüt maaştır. Yani çalışanlar bu durumda çalıştığı her yıl başına bir brüt maaş alıyor. 

Kıdem tazminatları hesaplanırken sadece Damga Vergisi kesintisi yapılırken, Gelir Vergisi ya da başka bir kesinti yapılmıyor.

Kıdem tazminatı almak için belli başlı şartları karşılıyor olmak gerekiyor. Mevcut durumda kıdem tazminatı alma şartları şu şekilde:

İşçinin, 1475 sayılı İş Kanunun 14’üncü maddesine göre, aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması ön koşulu ile işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık nedenleri dışındaki nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesi, işçi tarafından sağlık, iyi niyet ve ahlak kuralarına aykırılık veya işyerinde işin durması ve benzeri nedenlerle sözleşmesinin feshedilmesi, askerlik görevi nedeniyle işten ayrılma, emeklilik hakkının elde edilmesi veya bu kapsamda yaş dışında gereken sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulması nedeni ile işten ayrılma, kadının evlenmesi halinde 1 yıl içinde işten ayrılma, işçinin ölümü koşullarından birinin gerçekleşmesi halinde kıdem tazminatı ödenmesi şartı bulunuyor.