Bakan Karaismailoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na yalanlama: İhaleye Cumhurbaşkanı imza atmaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamalara Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yanıt verdi: Hiçbir ihale ve ödemeye Cumhurbaşkanı imza atmaz.

Bakan Karaismailoğlu'ndan Kılıçdaroğlu'na yalanlama: İhaleye Cumhurbaşkanı imza atmaz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Twitter hesabından "Sevgili halkım... Bu akşam saat 22.00'de sizlere önemli bir şey açıklayacağım" paylaşımında bulunarak saat 22.00'da video yayınlamıştı. Kılıçdaroğlu, videoda yaptığı açıklamada 3 Nisan 2018'de açık ihale yapıldığını ve ihaleyi 3 milyar 198 milyon 743 bin 727 lira teklif veren firmanın kazandığını öne sürdü. Ancak Kılıçdaroğlu, ihalenin bu firmaya verilmediğini ve 6 milyar TL fazla fiyat biçilerek, 9 milyara iktidara yakın bir şirkete yeniden verildiğini iddia etti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Habertürk ekranlarında Mehmet Akif Ersoy'un konuğu olarak gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunurken Kılıçdaroğlu'nun iddialarını yalanladı. 

Karaismailoğlu Kılıçdaroğlu'nun paylaştığı belgeyle ilgili şu açıklamayı yaptı;

"Cumhurbaşkanımız hiçbir zaman ihaleye imza atmaz"

"Sonuçta demokrasilerde ana muhalefet partileri ve genel başkanları önemli kişilerdir. Keşke ellerine verilen kağıda inanmayıp, teferruatlarını araştırsalardı. Cumhurbaşkanımız hiçbir zaman hiçbir ihaleye imza atmaz. Bunu devlet tecrübesi olan herkes bilir. Bakanlar da imza atmazlar. Hiçbir ihale ve ödemeye Cumhurbaşkanı imza atmaz. Oradaki kağıdı göstererek yalan konuştu.

"Belge eline kasıtlı verildi"

Ana muhalefet partisi liderinin böyle bir yalana alet olmasına üzülüyorum tabii ki. Cumhurbaşkanımız sadece yatırım programını onaylar. O programda binlerce proje vardır. Maalesef yine boşa düşmüştür sayın Kılıçdaroğlu, belki de kendisine kasıtlı yapılan bir provokasyondur eline verilen belge.

 

İddia edilen şey; Bursa Hızlı Tren ihalesi. Böyle bir ihale var. Şu an Ankara-İstanbul arasında hızlı tren var. Bursalılar da hızlı treni çoktan hak ediyorlar. Onunla ilgili geçmişte yapılmış olan, iptal edilmiş olan ihaleler var. En kısa zamanda Bursalılar hızlı trene kavuşacak. 2018 yılında yapılmış olan ihale sadece Bursa Yenişehir Osmaneli arasında. Sadece 50 kilometrelik kısmı. Yenişehir Bursa arasındaki kısmında üst yapı işleri. 50 kilometresi hem altyapı hem üst yapı. Bunun yaklaşık maliyeti 3 milyar 200 milyon Euro civarındadır. İhalede tutarsız ve uygunsuz teklifler çıktı. Mahkeme süreçleri çıktı. İdare de bu işi iptal etti, iş kapandı.

"Birazcık matematiği olan... "

Ondan sonra yeni bir ihale süreci başladı. 106 km.lik ihale 201 kilometreye çıktı. Bursa'dan Bandırma'ya kadar uzadı iş. Bursa ile Bandırma arası bağlandı. Yenişehir Osmaneli arasında altyapı ve üstyapı istasyon eklendi. 7 istasyon ve 201 kilometreye çıktı ihalenin boyutları. İlk ihale 56 kilometre, 50 kilometre altyapı ve üstyapı. Toplamda 106 kilometre. İkinci ihalemiz, şu andaki mevcut ihalemiz Bandırma-Osmaneli arasında altyapı ve üstyapı işleri. Toplamda 201 kilometrelik hatta çalışma yapılmaktadır. Birazcık matematiği olan, devlet tecrübesi olan bu fiyatlar niye buraya çıktı bilir. 9.4 milyar TL'ye bu iş ihale ediyorlar. Elmayla karpuzu karıştırıyorlar.

İlk ihalede altyapı işleri 50 kilometre iken 145 kilometreye çıkıyor. Sinyalizasyon işleri iki katına çıkmış. Güzergahta kazı 22 milyon metreküpe çıkmış. Tabii ki bu artacaktır. Böyle bir şeyi kamuoyuna anlatması o kadar vahim ve acındırıcı bir durum ki. 2018 birim fiyatları ile 2021 birim fiyatları aynı değil. Oradan da bir fark var. 3 milyar 191 milyar TL'lik iş kur farkıyla 5 milyar TL'nin üzerine çıkıyor. Konunun uzaması, Bandırma tarafının eklenmesi. Bursa-Yenişehir arası üstyapının eklenmesi artışı çıkarıyor ortaya. Ayrıca istasyonlar da üzerine eklenmiş. Yani iki kere iki dört eder. Belge zaten yok ki. Gösterdiği bir şey var. Cumhurbaşkanımızın onlarca imzaladığı karar var, onlardan birini gösteriyor.

"İstanbul'da sınıfta kaldılar"

24 yıldır İBB'de daire başkanlıkları, genel sekreter yardımcılıkları yaptım. İBB'nin yükümlülük ve sorumluluklarını çok iyi bilen birisi olarak konuşuyorum. Maalesef sınıfta kaldılar. Olumsuz hava koşulların şiddetine göre birtakım sıkıntılar tabii ki yaşayacaksınız. Ama oraya hazırlıklı olmak lazım. Pazar günü Bolu Dağı'ndaydım, Pazartesi gecesi İstanbul'daki sıkıntıyı görünce sayın Bakanımızla buraya gelip müdahale edip sıkıntıyı çözdük. Gözünüz başka yerde olduğunuzda bu sıkıntılar yaşanır. Bunları söylediğiniz zaman kızmaya hakkınız yok. Biz devlet olarak TEM otoyolu, Kuzey Marmara Otoyolu'na müdahale ettik. 18 saati bulmayan bir süreçte normal akışı sağladık."