Kentin en önemlisi oldu: Kilosu 70 lira!

Kilis'te biber üretimi ile başladığı işi tohumculuğa taşıyan 65 yaşındaki Abdullah Yıldız, 24 yılda kentin önemli tohum üreticilerinden birisi haline geldi. Yıllık 150-200 dönüme kadar ekim yaptıklarını kaydeden Yıldız, tohumlarının kilosunu 70 liradan satıyor. İşte detaylar...

Kentin en önemlisi oldu: Kilosu 70 lira!

Kilis'te biber üreticiliği yaparken alternatif ürün arayışına giren 65 yaşındaki Abdullah Yıldız, 24 yılda kentin önemli tohum üreticilerinden birisi haline geldi. 

Yerli tohum üretimi yapıldığına dikkati çeken Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "Kendi ürünlerimizin tohumunu üreterek piyasaya sunuyoruz. Örneğin reyhanda dönümde yaklaşık 80 ile 100 kilogram tohum elde edilmekte. Şu an kilogramı 70 liraya satılıyor. Çiftçilerimiz inşallah alın terinin karşılığını alır. Devlet olarak çiftçilerimizin yanındayız" diye konuştu. 

Özdemir, kentte son dönemlerde devletin verdiği desteklerle alternatif ürün yetiştiriciliğinin arttığını belirtti. Özdemir, Suriye sınırının sıfır noktasında çiftçilerin üretime devam ettiğine değinerek, "Çiftçiler diğer ürünlerden para kazanamayınca alternatif ürünlere başvurdu. Bu da bizim ilimiz için önemli" ifadelerini kullandı.

Yıllık 5 tondan fazla üretim gerçekleştiren Abdullah Yıldız, tohumları yurt içi ve yurt dışında anlaştığı firmalara gönderiyor.

Son dönem ekonomik getirisi yüksek alternatif ürün yetiştiriciliğine yoğunlaştığını anlatan Yıldız, "Mor reyhan, havuç, lahana çeşitleri, soğan, sarımsak, ıspanak, kavun, karpuz, salatalık ve çiçek tohumu başta olmak üzere birçok farklı sebze ve bitki türünde 120 çeşit tohum üretimi yapıyorum. Yıllık 150-200 dönüme kadar ekiyoruz. Duruma göre ürün çeşitliliğini belirliyoruz" dedi.

Tohum üretiminden iyi gelir elde ettiğini dile getiren Yıldız, "Çok hassas tohumlar ürettiğimiz için yıllık olarak 5 ile 6 ton arasında tohum üretiyoruz. İklimsel değişiklikler biraz zarar verebiliyor. Bu işten önce Antep biberi üretimi yapıyordum. O işi bıraktım, tohumculuğa başladım. Bütün tohumlarımız lisanslı. Çekirdeğini bilmediğimiz hiçbir şeyi ekmeyiz" dedi.