Kimse bilmiyor! Fırsat kaçmadı, borcu olan...

SGK, genel sağlık sigortası borçlarını yapılandırdı. 30 Nisan tarihine kadar borcun tamamı öderlerse, ceza ve zam silinip sadece ana prim borcu ödenebilecek. Borcu taksitle ödeme imkanı da verildi. İşte bilmeniz gerekenler...

Kimse bilmiyor! Fırsat kaçmadı, borcu olan...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), genel sağlık sigortası borçlarını otomatik yapılandırdı. Vatandaşlardan genel sağlık sigortası ile ilgili çokça soru geliyor. Kimileri, ‘yapılandırma imkânını kaçırdık mı, ne yapacağız?’ diye soruyor, kimileri ‘borcumuz var, sağlık hizmeti alabilecek miyiz?’ diye merak ediyor. Görünen o ki, genel sağlık sigortası konusunda kafalarda birçok soru var. Borcu olanlar 30 Nisan tarihine kadar borcunun tamamını öderlerse, borca ilişkin ceza ve zam silinecek, sadece ana prim borcu ödenecek. İsteyenler borcunu taksitler halinde de ödeyebilecek. İşte ayrıntılar...

e-Devlet'ten öğrenebilirsiniz

Borcu, SGK tarafından otomatik yapılandırılanlar, yapılandırma ile ilgili detayları e-Devlet üzerinden öğrenebilir. Yapılandırma takvimine ve şartlarına uyulursa sorun yok; hem devlete olan prim borcu ortadan kalkacak hem de devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanılacak. Ayrıca SGK’nın yapılandırması, 2020’nin ağustos ayından öncesini kapsadığından, bundan sonraki aylara ait primlerin yatırılmış olması gerekiyor ki, yeni borç oluşmasın.

Gelir testi için son tarihe dikkat!

Gelir testine başvuru için son tarih, 31 Mart. Geçmişte gelir testine hiç girmemiş olanlar ya da geçmişte gelir testi sürelerini kaçıranlar, 31 Mart tarihine kadar gelir testine girebilecek.

Testin sonucuna göre aylık geliri 1.192 liranın altında olanların genel sağlık sigortası primlerini devlet karşılayacak. Geliri bu rakamın üzerinde olanların ise ödeyeceği tutar da aylık 107.3 lira, yıllık 1.287 lira.

Özel hastaneler kapsam dışı

Ocak ayının sonunda yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile genel sağlık sigortası ve Bağ-Kur prim borcu olanlar 2021’in sonuna kadar sağlık hizmeti alabilecekler. 60 günden fazla prim borcu olanlar ve bakmakla yükümlü olunan kişiler de aynı şekilde devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanabilecek. 

Öte yandan bu hizmet sadece devlet hastaneleri ve devlet üniversite hastanelerinden alınacak. Sağlık sigortası borcu olanlar ile Bağ-Kur borcu olanlar SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde tedavi olamayacak.