Kira gelir beyannamesi son gün ne zaman? Kira beyanı nasıl yapılır? Kira beyannamesi nasıl doldurulur?

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! Kira geliri elde eden mülk sahipleri için süre doluyor. Kira beyannamesi vermek için son günlere girildi. 1 Ocak-31 Aralık 2022 döneminde kiraladığı konuttan kira gelir elde eden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Peki, Kira gelir beyannamesi son gün ne zaman? Kira beyanı nasıl yapılır? Kira beyannamesi nasıl doldurulur? Kira gelir vergisi ne zaman ödenecek? İşte detaylar…

Kira gelir beyannamesi son gün ne zaman? Kira beyanı nasıl yapılır? Kira beyannamesi nasıl doldurulur?

Kira gelir beyanında son günler! Gayrimenkul sahipleri için süre doluyor. 1 Ocak-31 Aralık 2022 döneminde gayrimenkulden gelir elde eden yani kiralayan mülk sahipleri için iki taksitte ödenen Kira gelir vergisi için beyanname verme süreci bitiyor.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ SON GÜN NE ZAMAN?

Kiralamadan  konutta 9 bin 500 TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde getiri elde eden mükellefler için beyanname süresi 31 Mart'ta doluyor.

KİRA BEYANI NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul sahipleri internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebilecek. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor. Hazır Beyan Sistemi'ne 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.

KİRA VERGİSİ İSTİSNASI NEDİR?

Mükellefler, 1 Ocak-31 Aralık 2022 dönemi konuttan 9 bin 500 bin TL, iş yerinden ise 70 bin TL'nin üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödeyecek. Konutta sadece tek mesken için istisna uygulanacak. Kira gelirini beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacak.

İstisna haddinin üzerinde konut geliri elde edenler bu istisna oranı düştükten sonra beyanname verecek. İstisna oranı sadece bir konutta kullanılabildiği için birden fazla konuttan kira geliri elde edenlerin buna dikkat etmesi gerekecek. Öte yandan iş yeri kira gelirinde beyan sınırı geçilmesi durumunda istisna oranı düşülmeyecek.

KİRA GELİR VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENECEK?

Kira gelirlerinden kişiye tahakkuk eden vergiler mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenebilecek. Birinci taksitin damga vergisi ile birlikte 31 Mart, ikinci taksitin 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerekiyor.

KİRA GELİR VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Vergilerini İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB mobil uygulaması üzerinden, anlaşmalı bankaların şubelerinden, alternatif ödeme kanallarından (internet bankacılığı, telefon bankacılığı, mobil bankacılık), PTT iş yerlerinden ve tüm vergi dairelerinden ödeyebilecek.