Kiracılar bu kurnazlığa dikkat edin! ‘Kontratın bitti çık' uyarısı her zaman geçerli değil. İşte detaylar...

Türkiye'de kiralık evlerde yaşanan fahiş fiyat sorunu kiracıların zorlanmasına neden oluyor. Bazı ev sahipleri ise durumdan faydalanarak yasaya aykırı uygulamalarla kar elde etmeye çalışıyorlar. Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral konuyla ilgili detayları paylaştı.

Kiracılar bu kurnazlığa dikkat edin! ‘Kontratın bitti çık' uyarısı her zaman geçerli değil. İşte detaylar...

Bazı mülk sahiplerinin daha yüksek fiyatla yeni kiracı bulmak için 1 yıllık eski kiracılarını ‘kontratın bitti çık' bahanesi ile evden çıkartmaya çalıştığına değinen Samsun Tüm Emlakçılar Meslek Odası (SATEM) Başkanı Mevlüt Oral, 1 yıllık sözleşmelerin, kontrat bitiminde kendisini otomatik olarak yenilediğini, bu durumda kiracının en fazla yüzde 25 zam ile oturmaya devam edebileceğini anlattı. Ev sahiplerinin haklı kira artışı yapabilmesi için kiracının 5 yıldan fazla bir süre zarfından mülkte oturması gerektiğinin altını çizen Oral, ev sahiplerinin 5 yıl sonra kendi mülklerinin kira ücretini çevredeki evlerin emsal kira bedeline çekebileceğini, bunun için de mahkeme yolunun açık olduğunu ifade etti.

“ESKİ KİRACIYA TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA”

Oral açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Bazı ev sahipleri çeşitli nedenlerle kiracıları çıkartmak istiyor. ‘Çocuklarım gelecek' ya da ‘kendim oturacağım' diyerek kiracısını çıkartmak istiyor. Vatandaşlar şunu bilsin ki ev sahipleri bir bahane ile kiracısını çıkartıyorsa, mahkeme kararı ile kiracı çıkartılmışsa o evi 2 sene kiraya veremez. Kiraya verirse eski kiracıya tazminat hakkı doğuyor. Örneğin 3 bin TL'ye kirada oturan bir kişi yüzde 25 kira artışıyla 3 bin 750 TL'ye oturması gerekiyor. Kiracıyı çıkartmak istiyor. Çıkan kiracı ise yeni evi 7-8 bin TL'ye zor buluyor. Kiracılardan bazıları ‘5 bin TL vereyim, evde oturma devam edeyim' derken bu bazen kabul ediliyor bazen de kabul edilmiyor.”

KİRACI 5 YILDAN FAZLA OTURUYORSA DURUM FARKLI

Yüzde 25'lik kira artışının yeterli olmayacağı durumlar hakkında bilgi veren Oral, “Türkiye'de kira kontratları 1 yıllık olur. Bu kontrat kendini 1 yıl sonra otomatik yeniler. Ev sahibi çıkartmak isterse mahkeme kiracıları koruyor. Haklı olarak kiracıyı çıkartmak isteyen ev sahipleri de var. Yakın zamanda da şahit oldum. 1 kiracı 6-7 yıldır oturduğu evde bin TL kira veriyor. Ev sahibi, 5 yıl sonra kirasını çevredeki evlerin emsaline göre arttırabilir. Bu hukuki yönden olabilir. Ancak oturduğu evde 5 seneden az kirada oturanlar ise yüzde 25 kira zammı uygular. Yani özetle 1 yıllık kontratın sonunda kiracıyı kolay kolay çıkartamazsınız. Kiracı, 1 yıllık kontratın sonunca çıkartılmak isteniyorsa evden çıkmayabilir. Hukuki yönden bunun bir karşılığı yok. Önemli kriter ise burada 5 yılı aşkın bir süre kiracı olmak. Ev sahipleri, kiracıları 5 yıldan fazla oturuyorsa kira ücretini çevredeki evlerin kira fiyatına çekebilir. Aksi takdirde yüzde 25 zamdan fazlasını kanunen uygulayamazlar” dedi.