Kırım Tatar Halkının Milli Lideri Kırımoğlu'na Konya'da fahri doktora ünvanı verildi

Kırım Tatar Halkının Milli Lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından düzenlenen törenle fahri doktora unvanı verildi.

Tören, saygı duruşu ve milli marşların okunmasıyla başladı. Kırımoğlu'nun hayatını anlatan bir film izlenirken, açılış konuşmasını yapan Konya Kırım Türkleri Derneği Başkanı Mustafa Sırrı Demirel, Kırımoğlu'na sağlık, sıhhat ve uzun ömürler diledi. Kırımoğlu, Gıda ve Tarım Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen takdim töreninde yaptığı konuşmada, Kırım için eğitimin çok önemli olduğunu, bu nedenle Kırımlı anne babaların büyük fedakarlıklarla çocuklarını okutma gayretinde olduğunu söyledi. Açılış konuşmalarının ardından Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na cübbe giydirilerek, fahri doktora belgesi verildi.

“ÜNİVERSİTEDEN KOVULMAM EN BÜYÜK DARBELERDEN BİRİ OLDU”

Kırımoğlu, “Stalin zamanında Kırım Türklerini üniversitelere almıyorlardı, Stalin'den sonra almaya başladılar. Bazı fakültelere hala almıyorlardı. Benim çok mahkemelerim oldu. Toplam 15 yılımı hapislerde geçirdim ama üniversiteden kovulmam benim için en büyük darbelerden biri oldu. Cahil kalacağım için değildi bu korkum. Şimdi yıllar geçti bir çok fahri doktoralar, diplomalar verildi” dedi. 

Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Turan da Kırım'ın dilde, fikirde, işte birlik ülküsünün ortaya atıldığı, Türklüğün geleceğinin entelektüel seviyede tasarlandığı coğrafya olduğunu söyledi.