Sürücüler dikkat! Kış lastiği takmamanın cezası belli oldu! Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlayacak? 2022 kış lastiği takmama cezası ne kadar?

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kış lastiği zorunluluğu gündeme geldi. Vatandaşlar, bu yıl ne zaman kış lastiği zorunluluğu uygulamasının başlayacağını araştırmaya başladı. Kış aylarında yağışların etkili olmasıyla trafikte can ve mal kaybını önlemek amacıyla getirilen kış lastiği zorunluluğunun tarihi ve takılmaması halinde ödenecek ceza tutarı belli oldu. Peki 2022 kış lastiği takmama cezası ne kadar oldu? 2022 kış lastiği zorunluluğu hangi tarihler arasında? İşte cevabı...

Sürücüler dikkat! Kış lastiği takmamanın cezası belli oldu! Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlayacak? 2022 kış lastiği takmama cezası ne kadar?

Kışın gelmesiyle beraber sürücülerin aldığı önlemlerden biri olan kış lastiği zorunluluğu konuşulmaya başladı. Araç sürücüleri de bu yıl kış lastiği takma zorunluluğunun ne zaman olduğunu merak ediyor. Peki 2022 kış lastiği takmama cezası ne kadar oldu? 2022 kış lastiği zorunluluğu hangi tarihler arasında? İşte cevabı...

Kış lastiği takılacak zaman belli oldu mu?

Kış lastiği, kışın zorlu koşullarında trafikte can ve mal kaybını önlemek için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Resmi Gazete'de yayımlanan 8 Kasım 2012 tarih ve 28461 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan, “Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik” ile kış lastiği kullanımı, “Yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların her yılın 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmaları zorunludur. Hava şartlarının gerektirmesi halinde söz konusu tarih aralığındaki süre bakanlıkça 1 ay artırılabilir” ifadesiyle ilgili araç grubu için zorunlu hale gelmiştir. 

Bu kışta açıklanan tarihe göre 1 Aralık 2022-1Nisan 2023 tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildi. 

2022 kış lastiği cezası ne kadar?

Ülkemizde bu yıl kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık 2022 tarihi ile 1 Nisan 2023 tarihi arasında uygulanmaya başlanacak. Kış lastiği uygulamasının zorunluluk olarak belirtilmesi sebebiyle bu zorunluluğa uymayan vatandaşlara gerekli yaptırımlar uygulanacak. Trafikte hem kendi hem de diğer sürücülerin can ve mallarını riske atan, kış lastikleri takmamış sürücülere para cezası verilecek. 2022 kış lastiği takmayanlara uygulanacak para cezası da açıklandı. 1 Aralık 2022 tarihi ile 1 Nisan 2023 tarihi arasındaki dönemde kış lastiği takmamış sürücülere bin 152 TL ceza kesilecek. 

Kış lastiği uygulaması hangi araçlar için zorunlu?

Kış lastiği zorunluluğu trafikteki tüm araçlar için geçerli değildir. Resmi kurumlarca zorunlu olan araçlar belirtilmiştir. Buna göre, traktörler, iki ve üç tekerlekli taşıtlar, römork ve yarı römorklar ve TSK’ya ait taşıtlarla ilgili araçların römorklarının kış lastiği zorunluluğunun dışında bırakıldığını ilan eden tebliğ, özel ve ticari tüm araçlar için geçerliliğini korumaktadır. Otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, çekici, ticari araçların tamamı kış lastiği uygulamasına tâbi tutulmaktadır.

Ancak yine de dikkat edilmelidir. Aracı bu zorunluluğa girmiyor diye kış günlerinde kış lastiği kullanmamak trafikte büyük bir tehlike oluşturur.