Kış mevsimi yaklaşırken şeker hastası olan eşi için dağlara çıktı, poşet poşet topladı. Resmen şifa deposu

Kış mevsimine yaklaşırken yabani meyveler açısından zengin Bayburt'ta kış hazırlığı başladı. Vatandaşlar, poşetlerini alıp meyve toplamak için dağlara gidiyor. Kuşburnu, ekşi, alıç, dağ armutu gibi meyvelerin yanı sıra yöre halkının koyungözü dediği siyah kuşburnu, pek çok hastalığa iyi geliyor. Eşinin şeker hastalığına iyi geldiği için dağlara çıkan kadın, şifa olması için koyungözü toplayıp kışa hazırlık yapıyor.

Kış mevsimi yaklaşırken şeker hastası olan eşi için dağlara çıktı, poşet poşet topladı. Resmen şifa deposu

Harmanözü köyüne yaz aylarında gelen Gül Dursun Baytemur, şeker hastası eşi için dikenli dallara aldırış etmeden koyungözü toplayarak sabahın erken saatlerinde işe koyuldu. İstanbul'da yaşadıklarını, Harmanözü köyüne gelerek yazı köyünde geçirdiklerini söyleyen Baytemur, koyungözü adlı yabani meyvenin şeker hastası olan eşine iyi geldiğini, bu aylarda dallardan toplayarak kışın bolca tükettiklerini belirtti.

Kış mevsimi yaklaşırken şeker hastası olan eşi için dağlara çıktı, poşet poşet topladı. Resmen şifa deposu - Resim : 1

ŞEKERSİZ ÇAYINI YAPIYORLAR

Koyungözü meyvesini topladıktan sonra kuruttuklarını ve kış ayları boyunca çayını yaparak tükettiklerini ifade eden Baytemur, koyungözü meyvesinden reçel ve soğuk içecek de yapıldığını, kendilerinin ise şeker hastalığı için kullandıklarından sadece şekersiz çayını yaptıklarını söyledi.

Kış mevsimi yaklaşırken şeker hastası olan eşi için dağlara çıktı, poşet poşet topladı. Resmen şifa deposu - Resim : 2

BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Şeker, kalp, tansiyon, kolesterol gibi birçok hastalığa koyungözünün iyi geldiğini ve bu meyvenin Bayburt genelinde yaygın olduğunu dile getiren Baytemur, "Yaz aylarında Bayburt'a geliriz, kış aylarında İstanbul'da olduğumuz için her yıl bu aylarda koyungözünü bol bol toplar, kış ayları için hazırlık yaparım. Şeker hastası eşim için özellikle topluyorum. Kışın çayını yapıp içeceğiz. Hastalıklara iyi geldiğini biliyorum ancak ben de gözlemlediğim kadarıyla, deneyimlerime dayanarak şekere iyi geldiğini, koyungözünün adeta şifa deposu olduğunu söyleyebilirim" şeklinde konuştu.