Kitapçık pasaport devri bitiyor, e-pasaport dönemi başlıyor! Dijital pasaportlar Finlandiya'da deneme süresinde

Finlandiya'da başlanan dijital pasaport uygulamasının pilot sürümü şubat ayına kadar sürecek. Daha güvenli olduğu söylenen dijital pasaport kullanımının, dünya genelinde artması bekleniyor.

Kitapçık pasaport devri bitiyor, e-pasaport dönemi başlıyor! Dijital pasaportlar Finlandiya'da deneme süresinde

Finlandiya, bir süredir gündeme gelen dijital pasaport uygulamasını deneyen ilk ülke oldu. Deneme süresini başlatan yetkililer, Dijital Seyahat Belgesi'nin, en az fiziksel pasaport kadar güvenli olduğunu söylüyor.

PARMAK İZİ VE YÜZ TANIMA SİSTEMİ İLE ÇALIŞIYOR

Deneme aşamasında olan uygulamada, Finlandiya vatandaşları İngiltere'ye yapcakları uçuşlarda, akıllı telefonlarında bulunan dijital kimlik belgesini göstererek seyahat ediyor. Sistem şu ana kadar, Finlandiya havayolları ile Helsinki'den Londra, Edinburg ve Manchester'a yapılan uçuşlarda denendi. Şubat ayı sonuna kadar sürecek olan pilot uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşlar, parmak izi ve yüz tanıma bilgileriyle bir kereye mahsus kayıt yaptırıyor.

Sonrasında yapılan tek işlemin, uçutan dört saat Finlandiya Sınır Kontrol Birimi'ne dijital uygulama üzerinden bilgi iletmek olduğu söylendi.