Kıyameti elimizde hazırlayacağız... Bilim insanları resmen çıldırdı, Dünya'yı karpuz gibi delecekler

Yaşamın nasıl başladığını araştıran bilim insanları, gerçeği bulmak için çalışmalarını sürdürüyor. Ancak bu yeni çalışma duyanları çok şaşırttı. Dünya'nın merkezine doğru açılan delik için derinleştirme kararı alındığı açıklandı.

Kıyameti elimizde hazırlayacağız... Bilim insanları resmen çıldırdı, Dünya'yı karpuz gibi delecekler

Dünya'nın mantosuna daha yakın delmek için onlarca yıl harcayan bir gemi, yaşamın nasıl başladığına dair ipuçlarını ortaya çıkarmak için yeni bir yolculuğa hazırlanıyor. Bilim insanları, 20 yıl önce Dünya'nın merkezine doğru açılmış bir kuyuyu derinleştirmek için araştırma gemisi Joides Resolution'a seyahat edecek.

SICAKLIKLAR 200 DERECEYE ULAŞACAK

Araştırmacılar, yıllar önce açılan ve derinliği 1400 metreyi bulan deliğin derinliğini 2 bin metre civarına çıkarmak istiyor. Delik, deniz tabanındaki en derin delik olmayacak, ancak mantoya her zamankinden daha fazla yaklaşılacak ve okyanus kabuğunun daha önce ulaşılmamış daha derin katmanları hedeflenecek. Yeni derinlikte, sıcaklıkların 200 dereceye ulaşması bekleniyor.

Kıyameti elimizde hazırlayacağız... Bilim insanları resmen çıldırdı, Dünya'yı karpuz gibi delecekler - Resim : 1

DÜNYANIN İÇ YAPISINA BAŞKA TÜRLÜ ERİŞİM YOK

Çukurun derinleşme süreci oldukça zorlu geçecek. Gemideki mühendisler, ağır sondaj araçlarını yaklaşık 1645 metre derinliğe indirmeyi planlıyor. Orta Atlantik Sırtı'na bitişik olan ve deliğin açıldığı Atlantis Masifi, tektonik plakaların birbirinden ayrıldığı ve dünyanın daha derin katmanlarını yüzeye çektiği tektonik bir penceredir. Bilim insanları, tektonik pencerelerde sondaj yaparak, dünyanın iç yapısının başka türlü erişilemeyecek kısımlarını inceleyebilirler.

Kıyameti elimizde hazırlayacağız... Bilim insanları resmen çıldırdı, Dünya'yı karpuz gibi delecekler - Resim : 2

YAŞAMIN BAŞLAMASINA YARDIMCI OLABİLİR

Araştırmacılar, özel bir kaya ve su karışımının Dünya'da ve muhtemelen diğer gezegenlerde yaşamı oluşturup oluşturmadığını araştırmak için yeni derinliklerden örnekler almayı planlıyor. Bu tür derinliklerde bolca bulunan ve magnezyum açısından zengin bir mineral olan olivin, bazı mineraller deniz suyuyla karşılaştığında meydana gelen bir reaksiyon olan "serpantinleşme" için kritik öneme sahiptir. Jeokimyacılar, serpantinleşmenin yaşamın başlamasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Kıyameti elimizde hazırlayacağız... Bilim insanları resmen çıldırdı, Dünya'yı karpuz gibi delecekler - Resim : 3