KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tv100’e konuştu: Er ya da geç egemenliğimizi kabul edecekler

tv100'ün severek izlenen programı Başak Şengül ile Doğru Yorum'a konuk olan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar "Bu yapılan bir egemenlik çatışmasıdır ve bizim egemenliğimizi kabul etme konusunda tereddütleridir ama er veya geç bunu kabul edeceklerdir bunun başka çaresi yoktur." diye konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tv100’e konuştu: Er ya da geç egemenliğimizi kabul edecekler

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Akademisyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Akademisyen Dr. Ufuk Aras, Türk Ajansı Kıbrıs Müdürü Fehmi Gürdallı ve KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Başak Şengül ile Doğru Yorum programına konuk oldu.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Yeşil Hat üzerindeki Pile Köyü'ne ulaşımı kolaylaştırmak için yapımına başlanan Pile-Yiğitler Yolu Projesi'nin Birleşmiş Milletler Barış Gücü engeline takılmasına ilişkin tv100 yayınına bağlanarak önemli açıklamalarda bulundu.

Ersin Tatar'ın tv100'e özel açıklamaları şu şekilde:

"Yetkilerini aşarak geçen günkü arbede yaşandı, çünkü oraya gelip bizi durdurmaya yetkileri yok. Barış Gücü Misyonu bambaşka belki burada arabuluculuk yapmak, sükûneti korumak, iyi niyet misyonu çerçevesinde barışı sağlamak ama bizim kendi bölgemizde bizim yapacağımız bir çalışmaya müdahale etmeleri asla öyle bir yetkileri yoktu bunu yaptılar ve biz de gereğini yaptık. Oradaki görüntüler hoş değildi ancak bizi buna zorladılar.

"BM'NİN İYİ NİYETİNİ ORTAYA KOYMASI LAZIM"

Biz her şeyi kuralına göre yapıyoruz bir devlet olarak. KKTC’de her türlü kurum ve kuruluş var. Uluslararası neyse gerekliliği yaparak ilerledik çünkü burada böyle bir mutabakata ihtiyaç var, çünkü bu 11 kilometrelik yolun bize göre 10 kilometresi bizim sınırlarımız içerisinde son 1 km ara bölge dedikleri yerden geçiyor, dolayısıyla o 1 kilometrede BM’nin onayı gerekecektir. Ama biz şu anda 10 kilometrelik yolu tamamlayıp ondan sonra istişare ederek o meselenin de çözüleceğine inanmak istiyoruz çünkü BM’nin bu konuda iyi niyetini ortaya koyması lazım.

"BU YAPILAN BİR EGEMENLİK ÇATIŞMASIDIR"

Bu yapılan bir egemenlik çatışmasıdır ve bizim egemenliğimizi kabul etme konusunda tereddütleridir ama er veya geç bunu kabul edeceklerdir bunun başka çaresi yoktur."

NE OLMUŞTU?

KKTC tarafından BM kontrolündeki Yeşil Hat üzerindeki Pile köyüne yapılan yol genişletme çalışması gerginliğe neden oldu. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin KKTC'nin askeri proje yaptığını iddia ederek BM'ye çağrıda bulunması sonrası Türk askerleri ve BM askerleri karşı karşıya geldi. BM Barış Gücü yol yapımını engellemeye kalktı ancak KKTC yönetimi geri adım atmayarak çalışmayı sürdürüyor.