KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tv100'e konuştu: "Türkiye'yi kuşatmaya kadar gidebilecek planları var"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya Diplomasi Forumu'nun 2'nci gününde tv100 ekranlarına konuk olarak özel açıklamalarda bulundu. Kıbrıs sorununun çözümü olarak sunulan tek bir Kıbrıs Federal Cumhuriyeti'nin arkasında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki varlığını da tehlikeye atacak düzeyde geniş bir planın olduğunu söyleyen Tatar, mutlak çözümün ancak iki devletli bir çözüm ile kalıcı olarak sağlanabileceğinin altını çizdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Antalya Diplomasi Forumu'nun 2'nci gününde tv100 ekranlarına konuk oldu. Tatar, Kıbrıs sorununa ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Bölgede iki devletli bir çözüm dışında mutlak bir çözümün olamayacağını hakların korunamayacağını dile getiren Tatar, "Kıbrıs bir bütün olarak AB’ye girerse Kuzey ve Güney, federal bir çatı altında, Türkiye ile bizim yaptığımız anlaşmalar yok sayılacak, Türkiye bir bakıma Doğu Akdeniz’den çekilmiş olacak. Amaçları Kıbrıs Cumhuriyeti adıyla Türkiye'yi de bölgeden çıkarmak ve bizi kuşatmaya çalışmak." dedi.

"TÜRKİYE'Yİ KUŞATMAYA KADAR GİDEBİLECEK PLANLARI VAR"

Ersin Tatar'ın tv100 muhabiri Sertaç Murat Koç'a yaptığı açıklamalar şu şekilde:

"Kıbrıs’ın gerçeklerini görmüyorlar. Tanınmış bir devlet var Kıbrıs Cumhuriyeti. Bütün Kıbrıs adına yetkilendirilmiş vaziyette. AB’ye tam üye olarak kabul edilmiş ve o pozisyonu istismar ediyor ve diyor ki; “Bir anlaşma olacaksa mutlak suretle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti ortadan kalkacak, Kıbrıs Cumhuriyeti bir anayasa değişikliğiyle Kıbrıs Federal Cumhuriyeti olacak. Bunun içerisinde Türkler de olacak ama tek devlet, tek otorite, tek egemenlik… Böyle olunca çoğunluğun azınlığı yöneteceği yani Rumların Kıbrıs Türklerini zaman içerisinde yok edebilecekleri ve Türkiye Cumhuriyeti AB üyesi olmadığı için Kıbrıs’tan çekilmek durumunda kalacak. Oynanan oyun bu. Türkiye Cumhuriyeti Kıbrıs’tan çekildiğinde Türkiye’nin tarihten gelen yüzyılların bir hakkı olarak elde ettiği garantörlük hakkı ortadan kalkmasıyla Türkiye, Doğu Akdeniz’den çıkmış olacak ve Yunanistan da Ege Adaları, Rodos ve 13. Ada olarak tarif ettikleri Kıbrıs’ı da kendi egemenlik alanlarına geçirdikleri anda Türkiye’yi kuşatmaya kadar gidebilecek.

"DOĞU AKDENİZ'DE HEM KKTC'NİN HEM DE TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ KAZANIMLARI VAR"

Türkiye’nin şuan bizim Kıbrıs’ta havalimanımız vardır, TSK’ya tahsis ettiğimiz hem SİHA’larıyla İHA’larıyla KAAN’larıyla, Mavi Vatan dediğimiz… Çünkü KKTC bir Türk devleti olarak egemen devlet olarak, bizim de Doğu Akdeniz’de, Türkiye’den 60-70 kilometre uzaklıktaki Kuzey Kıbrıs’ın da deniz yetki alanları var, kıta sahanlığı var, birtakım ekonomik münhasır bölge ve buna benzer hakları var, bunlarla Türkiye Cumhuriyeti’yle bir iş birliği içerisinde. Hem Mavi Vatan’da hem gök hava sahasında KKTC ile birlikte Türkiye’nin burada kazanımları vardır.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tv100'e konuştu: "Türkiye'yi kuşatmaya kadar gidebilecek planları var" - Resim : 1

"KIBRIS BİR BÜTÜN OLARAK AB'YE GİRERSE TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ'DEN ÇEKİLMİŞ OLACAK"

Kıbrıs bir bütün olarak AB’ye girerse Kuzey ve Güney, federal bir çatı altında, Türkiye ile bizim yaptığımız anlaşmalar yok sayılacak, Türkiye bir bakıma Doğu Akdeniz’den çekilmiş olacak.

Yani sadece Kıbrıs Türklerinin geleceği için değil aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de kendi güvenliği kendi geleceği, bölgedeki pozisyonu, varlığı için de son derece tehlikeli bir süreç. O yüzden biz sonuna kadar KKTC’yi tanıtmak, kabul ettirmek için dünyaya anlatmak için bu mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz, Türkiye’nin desteğiyle, belki ileride Azerbaycan gibi diğer Türk devletlerinin desteğiyle.

"KIBRIS CUMHURİYETİ ADIYLA TÜRKİYE'Yİ BÖLGEDEN ÇIKARMAK VE BİZİ KUŞATMAK İSTİYORLAR"

Azerbaycan bu konularda hep bizimle beraber. Biz hatta tek millet 3 devlet deriz… Onlarla kökümüz aynı. Aramızdaki ilişkiler ticari, kültürel temaslarımız sürekli gelişiyor. Gelecek Temmuz ayında Şuşa’da bir toplantı var ve beni de davet ettiler. Neticede evet KKTC küçük bir devlet olabilir ama güneydeki Rum devleti de küçük bir devlet ama bütün AB’de kabul görüyor. Çünkü Kıbrıs önemli ve Avrupa Birliği egemenliğini buraya kadar yaymak istiyor. Bunun da yöntemini Kıbrıs Cumhuriyeti’ni bunun içerisine alıp Türkiye’yi bölgeden çıkarma hedefiyle bizi kuşatmaya çalışarak bunu yapmak istiyorlar. İşte KKTC bu kadar önemlidir."