KKTC'de yapılacak külliyenin mimarı Hilmi Güner'e bakanlar kurulu kararıyla vatandaşlık verildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin finansmanıyla KKTC'ye bir külliye yapılacağını duyurmuştu. KKTC Cumhurbaşkanlığı ve Cumhuriyet Meclisi’ni de barındıracak olan külliyenin mimarı Hilmi Güner, KKTC vatandaşı yapıldı.

KKTC'de yapılacak külliyenin mimarı Hilmi Güner'e bakanlar kurulu kararıyla vatandaşlık verildi

KKTC Başbakanı Ersan Saner başkanlığındaki son Bakanlar Kurulu’nda 42 kişiye daha istisnai yurttaşlık verildi.

Medyatava'dan Çağdaş Ulus'un haberine göre, vatandaşlık verilen isimlerden 55 yaşındaki Hilmi Güner’in ise Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Tatar’a söz verdiği külliyenin mimarı olduğu öğrenildi. Ankara doğumlu mimarın KKTC ODTÜ Kampusunun yönetim kurulu başkanı olduğu da belirtildi.

Bakanlar Kurulu'nun 14 Eylül toplantısında onaylanan yurttaşlıkla ilgili gerekçeli kararda, “KKTC’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampüsü Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Kuzey Kıbrıs Kampüsü 1. Eğitim-Laboratuvarı Blokları Kümesi Proje mimarı olarak çalıştığı ve iyi ahlak sahibi olduğu” ifadelerine yer verdi.

"Normalde kişinin..."

Kıbrıslı gazeteci Ayşemden Akın'ın Bugün Kıbrıs'taki yazısına göre, yasa açıkça istisnai vatandaşlığı ortaya koyuyor. Akın, "KKTC doğumlular dışındakilere verilecek istisnai vatandaşlıklar için normalde kişinin 3 milyon Euro yatırım yapması; eğitim veya sağlık alanlarında en az 100 bin Euro değerinde bir yatırımı devlete bağışlaması yada en az 1 milyon Euro değerinde şirket hissesi satın alarak, en az 100 bin Euro tutarında vergi ödemesi gerekiyor." dedi.

Muhalefet cephesinden eleştiri

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, bir açıklama yaparak, hükümetin Cumhurbaşkanlığı külliyesinin mimarının KKTC vatandaşı yapılmasına tepki gösterdi.

Özyiğit, şunları söyledi:

“Sayın Tatar Acil Durum Hastanesi’nin açılışında yaptığı konuşmada “Mimar mühendislere, tüm yetkililere 'bunun projesini çiziniz, ihalesine çıkınız' dedik, bir türlü projeye çıkılmadı, ihale aşamasına gelinemedi, ne yapacaktım, Cumhurbaşkanımı arayacaktım, öyle yaptım” demişti.

Şimdi de Saner hükümeti ‘Külliye’nin mimarını’ KKTC vatandaşı yaptı.

Tatar’ın söylemleri de Saner hükümetinin kararı da aynı anlayışın ürünü.

Bu yapılanlar başta KTMMOB özelinde tüm mimar mühendisler olmak üzere Kıbrıs Türk halkına yapılan büyük bir saygısızlıktır.

Diğer yandan toplumun çoğunluğunun ekonomik kriz yaşadığı bir dönemde on milyonlarca liralık Külliye’de ısrar edilmesi de nasıl bir anlayışla karşı karşıya olduğumuzun açık göstergesi.

Kendi siyasi geleceklerini toplumun önüne koyan, kendi halkına, kendi kurumlarına saygı göstermeyen bir anlayış…

Gerçekten yazıklar olsun.”

Ne olmuştu?

KKTC'de Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu'nda milletvekillerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, beklenen müjdeyi açıklayarak ''KKTC Cumhurbaşkanlığı'nın ne doğru dürüst bir binası külliyesi var veya parlamento binası var. Biz bunu KKTC'ye yakıştırmıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki bina İngilizlere ait gecekondu. Şimdi Cumhurbaşkanlığı'nın külliyesi ile ilgili adımın proje çalışmaları bitti inşasına yakında başlıyoruz" dedi. (Medyatava)