Kolombiya'da korona cinayetleri: Sokağa çıkanı öldürüyorlar

Kolombiya'da silahlı grupların ve uyuşturucu kartellerinin salgına karşı kendi kurallarını koydukları, bu kurallara uymayanların öldürüldüğü kaydedildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, halkın balık tutmasının yasaklandığı ve insanların evlerinden çıkmalarına izin verilmediği aktarıldı.

Kolombiya’da uyuşturucu kartelleri ve silahlı çeteler, ‘kendi korona virüsü önlemlerini’ uyguluyor. Kurallara uymayanlar ise öldürülüyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) hazırladığı raporda, dokuz kişinin silahlı çeteler tarafından öldürüldüğü aktarıldı.

Evlerinden çıkamıyorlar, balık tutamıyorlar

Ülkenin Nariño bölgesinde yer alan Tumaco kentinde, silahlı çetelerin yerel sakinlerin balık tutmasını yasakladığı ve akşam beşten sonra sokağa çıkma yasağı uyguladıkları ifade edildi. Ülke genelinde, hasta olanlar da dahil olmak üzere insanların evlerinden çıkmalarının engellendiği, Cauca ve Guaviare bölgelerinde silahlı çetelerin kurallara uymayanların motosikletlerini ateşe verdiği aktarıldı.

‘Köyler arası iletişimi kestiler’

Kolombiya’nın Putumayo eyaletinden bir topluluk lideri, Guardian’a yaptığı açıklamada silahlı çetelerin köyler arası iletişimi kestiğini dile getirdi. Covid-19’a yakalandığından şüphelenilen kişilerden ise köyü terk etmelerinin istendiği aksi halde öldürüldüklerini söyledi. Lider, “İnsanların başka şansı yok çünkü hükümet burada yok” dedi.

Edison León Pérez isimli aktivist ve topluluk liderinin, bu grupları hükümete bildirmesinin ardından, ‘La Mafia’ isimli uyuşturucu kaçakçılığı çetesi tarafından 8 Haziran’da öldürüldüğü kaydedildi.

‘Hükümet insanları korumalı’

HRW, Ivan Duque hükümetini vatandaşları korumak için önlem almaya çağırırken, HRW’nin ABD direktörü José Miguel Vivanco, “Covid-19’un yayılmasını önlemek için silahlı gruplar tarafından uygulanan ağır ‘cezalar’, Kolombiya’daki yoksul topluluklardaki insanların evlerinden ayrılmaları durumunda saldırıya uğrama ve hatta öldürülme riski taşıdığı anlamına geliyor” dedi.

Vivanco, “Hükümet acilen bu toplulukları koruma çabalarını hızlandırmalı, yeterli yiyecek ve suya sahip olmalarını sağlamalı, salgından korumalıdır” ifadelerini kullandı.