Konut seferberliği başlıyor! 81 ilde dar ve orta gelirli ailelerin konut sahibi olabilmesi için görülmemiş destek verilecek!

Deprem bölgesindeki konut projeleri nasıl olacak? Geri dönüşüm projeleri ile riskli binaların tehlikesi ne zaman giderilecek? Tasarlanan destek kredisinin detayları... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz açıkladı! İşte 81 ilde verilecek konut seferberliği projesinin detayları!

Konut seferberliği başlıyor! 81 ilde dar ve orta gelirli ailelerin konut sahibi olabilmesi için görülmemiş destek verilecek!

İstanbul başta olmak üzere tüm ülkede dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olabilmesi için hükümet kolları sıvadı. İlk kez ev alacaklar için kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi destediğinin Ekim ayında Meclis'in açılması ile birlikte haayta geçmesi bekleniyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, konut üretiminin artması için 81 ilde yerel yönetimlerle koordine şekilde hareket edileceği mesajını verirken, "Uygun maliyetlerle konut arzını artırmak durumundayız. Arsa üretme, kamu-özel işbirliği üzerinde ilgili kurumlarımız kafa yoruyorlar. Önümüzdeki dönemde konut arzının arttığını göreceğiz." dedi.

HEDEF KİTLE DAR VE ORTA GELİRLİ AİLELER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı Orta Vadeli Program'ında dar gelirliye konut seferberliği projesinde start verildi. Uygun ödeme koşulları ile vatandaşların kira öder gibi ev sahibi olmasını amaçlayan proje için kollar sıvandı .

Pandami döneminde daralan konut arzının ardındaki süreçte hızla arttırılmasına, deprem felaketinin yol açtığı  konut stokundaki azalmaların telafisine, kira ve konut fiyatlarındaki ani değişimler de göz önünde bulundurularak, dar gelirli vatandaşları konuta erişim imkanı yeni bütçe dostu sosyal konut projeleri ile sağlanacak.

Konut seferberliği başlıyor! 81 ilde dar ve orta gelirli ailelerin konut sahibi olabilmesi için görülmemiş destek verilecek! - Resim : 1

 

DÜŞÜK FAİZLİ KONUT DESTEK KREDİSİ YOLDA

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu, ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlar için kurgulanacak yeni bir  kredilendirme sisteminin çalışmalarana başladı.

Uygun koşullarda sağlanacak olan konut destek kredileri, ilk kez konut edinimini destekleyerek, belirli standartlarda ve uygun fiyat aralığınfdaki yeni başlayan projeler için tesis edilecek. İlk kez ev sahibi olacaklar için teşvik edici programların sayısı arttırılacak.

İlk kez ev sahibi olacak vatandaşalar için, uzun vadeli (180 ay olması planlanıyor) konut kredisi uygulaması 1.20 sevilerinde faiz ve çeşitli kampanyalar ile hayata geçecek. Devletin destekleyici rolünü güçlendirek uygulamaların çok kısa zamanda hayata geçmesi bekleniyor.

Konut seferberliği başlıyor! 81 ilde dar ve orta gelirli ailelerin konut sahibi olabilmesi için görülmemiş destek verilecek! - Resim : 2

 

ÖNCELİK SOSYAL KONUTLARDA

Deprem bölgesindeki vatandaşların en kısa sürede kalıcı konut ve işyerlerine kavuşması adına, yerinde dönüşüm projeleri de dahil olmak üzeri maliyet ekin programlar yürütülücek. Sosyal konut üretiminde afet riski yüksek olan bölgelere öncelik tanınacak.

Aynı zamanda kentsel dönüşüm faaliyetleri hızlandırılara, riskli konut probleminin çözümü de öncelikler arasında. Şehirlerin afetlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi için rezerv ilan edilen Hazine taşınmazlarını uygulayıcı kuruluşa devredilecek.

Konut seferberliği başlıyor! 81 ilde dar ve orta gelirli ailelerin konut sahibi olabilmesi için görülmemiş destek verilecek! - Resim : 3