Korkunç iddia! Karantinaya uymayanlara şiddet!

Güney Afrika'da korona virüs yasaklarına uymayan vatandaşlara karşı şiddet uygulandığı iddiasının gerçek olduğu ortaya çıktı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınında bilanço her geçen gün ağırlaşıyor. Dünya genelinde vaka sayısı 3.7 milyon barajını aşarken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 260 bine yaklaştı. 1.25 milyon kişi ise virüsü yenerek iyileşti.

Korona virüs pandemisini dünyada en hafif geçiren ülkelerden biri olan Güney Afrika'dan çarpıcı haberler gelmeye devam ediyor. Şimdiye dek yalnızca 7.572 vakanın bildirildiği Güney Afrika'da sadece 148 kişi yaşamını yitirdi. 2 bin 746 kişi ise iyileşmeyi başardı.

Ülkedeki bu tabloya rağmen alınan önlemlerin sertliği zaman zaman dünya basınında geniş yer buluyor.

Nisan ayının başında BBC tarafından servis edilen haberde, Afrika ülkelerindeki güvenlik güçlerinin korona virüs yasaklarına uymayan vatandaşlara karşı şiddet uyguladığı öne sürülmüştü.

Haberde emniyet kuvvetlerinin kısıtlamalara uymayanlara kırbaç ve sopayla vurduğu ve hatta silahla ateş edildiği iddia edilmişti.

Dünyayı şoke eden o görüntülerin ardından konuyla ilgili Güney Afrika cephesinden acı bir itiraf geldi. Kariyeri boyunca birçok Afrika kulübünü çalıştıran ve kıtanın coğrafi ve sosyal iklimine oldukça hakim olan teknik direktör Victor Bondarenko, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Karantina kurallarını ihlal edenlerin sopayla şiddet gördüğünü ve zaman zaman silahla vurulduğunu doğrulayan Victor Bondarenko'nun olay röportajı şu şekilde:

"Korona virüsün Güney Afrika'da hızlı yayılmamanın ana sebebi sıcaklık. Burası oldukça sıcak ve nemli. Sanırım hava sıcaklığı ve güneş, korona virüsle savaşta Afrika'ya yardım ediyor. Umarım Avrupa'da bir an önce aynı seviyeye gelinir ve hayat normale döner."

Ülkede, en yüksek seviye olan 5. derece afet protokolü uygulanıyordu. Daha sonra hükümet açıklama yaptı ve 4. seviyeye çekildi. Avrupa'ya kıyasla çok daha rahat burası. Arabayla gezebilir, markete ve eczaneye gidebilirsiniz.

Burada bebek bakıcılığı yapılmıyor, bizde de yaptırımlar çok sert. Eğer yasaklara uymazsanız ya sopayla dövülürsünüz ya da vurulursunuz. Hepsi bu. Yerel halk her zaman çok bilinçli olmayabiliyor. Ama Güney Afrika'da biraz daha esnek olduğunu söylebilirim.

Şehrin biraz dışında yaşıyorum. Johannesburg'a 40 km, Pretoria'ya ise 20 km mesafedeyim. Durumu birazdan değerlendirmem ve yargıya varmam çok zor. Burası çok sakin ve huzurlu. Ancak şehir merkezlerinde durum biraz daha farklı. Yalnızca sigara satışına izin var. Alkol tamamen yasaklandı.

Bencu bu durum ülkenin kültürü ile alakalı. Yerel halk toplanıp alkol almayı seviyor. Kalabalık grupları engellemek için alkol seviyesi en düşük birayı bile yasakladılar. Gereksiz gruplar görmüyorsunuz."