Korkutan korona virüs istatistiği: Bir ölüm 1000 vaka demek

Alman matematikçi Stefan Flasche parametreleri inceleyerek şu sonuca ulaştı: Eğer bir ülkede virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleştiyse bu iki hafta öncesinde 100 vakanın fark edilmediği anlamına gelir. Corona virüsünden ilk ölüm gerçekleştiğinde ise gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız demektir.

Korkutan korona virüs istatistiği: Bir ölüm 1000 vaka demek

Deutsche Welle‘den Charlotte Potts Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi'nden Alman matematikçi Stefan Flasche'yle konuştu. Flasche, virüsün yayılma hızıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

Çoğalma hızı

Reproduction rate yani çoğalabilme hızı yardımıyla virüs taşıyan bir kişinin, koruma önlemlerinin alınmadığı bir bölgede, kaç kişiye bu virüsü bulaştırabileceğini tahmin edebiliyoruz. Bu sayı birden yüksek ise eğer virüsü taşıyan kişi, bir kişiden fazla kişiye bu virüsü bulaştırıyor demek. Korona virüste bu sayılar biraz değişkenlik gösteriyor.

Gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız demek

Eğer bir ülkede virüs kaynaklı ilk ölüm gerçekleştiyse bu iki hafta öncesinde 100 vakanın fark edilmediği anlamına gelir. Çünkü hastalığın semptomlarının ortaya çıkması zaman alıyor. Bu arada bu virüsü taşıyan yüz kişi çoğalabilme hızının iki olması nedeniyle başkalarına virüsü bulaştırmış oluyor. Özetle, korona virüsten ilk ölüm gerçekleştiğinde aslında gerçekte 1000 vakayla karşı karşıyayız demek.