Kovid-19 salgınında bugün!.. Gelen haberler kötü!

Dünyayı etkisi altına alan korona virüs can almaya devam ediyor. ABD'de Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 296 artarak 33 bin 286'ya yükseldi. İngiltere, İspanya ve İran'da ise durum kötüleşiyor. İşte tüm gelişmeler...

Kovid-19 salgınında bugün!.. Gelen haberler kötü!

Fransa'da Kovid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 761 artarak 18 bin 681'e yükseldi.

 Kovid-19'dan ölenlerin sayısı dünya genelinde 150 bini aştı.

ABD'de Kovid-19 salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 296 artarak 33 bin 286'ya yükseldi.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 2 milyon 200 bini aştı.

İngiltere'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 847 artarak 14 bin 576 oldu.

İspanya'da Kovid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 585 artışla 19 bin 715'e çıktı.

İran'da yeni tip koronavirüs salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 89 artarak 4 bin 958'e yükseldi.

Rusya'da yeni vaka sayısında rekor yükseliş... Son 24 saatte 4 bin 69 yeni vaka açıklandı. Toplam vaka sayısı 32 bin 7'ye yükseldi.

ABD'de Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 33 bini geçti

ABD'de, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 2 bin 296 artarak 33 bin 286'ya çıktı.

Kovid-19 salgınının en etkili olduğu ülkeler listesinde ilk sırada bulunan ABD'de vaka ve ölü sayısı her geçen gün artıyor.

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı son verilere göre, ülkede virüsün bulaştığı kişi sayısı son 24 saatte 31 bin 692 artışla 671 bin 425'e, can kaybı 2 bin 296 artarak 33 bin 286'ya ulaştı.

ABD'yi 184 bin 948 vakayla İspanya, 168 bin 941 ile İtalya, 147 bin 113 ile Fransa takip ediyor.

ABD'deki vaka sayısının, sıralamada kendisinden sonra gelen ilk 4 ülke olan İspanya, İtalya, Fransa ve 138 bin 273 vakası olan Almanya'nın toplamından fazla olması dikkati çekiyor.

ABD'de salgının merkezi New York

Eyaletlere bakıldığında ise salgın etkisini en çok New York'ta hissettirmeye devam ediyor. Eyalette 214 bin 832 olan vaka sayısı son 24 saatte 8 bin 859 artışla 223 bin 691'e yükseldi.

New York'u 75 bin 317 vakayla komşusu New Jersey, 32 bin 181 vakayla Massachusetts takip ediyor.

Can kaybı bakımından da New York 14 bin 832 ölümle ilk sıradaki yerini korurken, onu 3 bin 518 ölümle New Jersey ve 2 bin 93 ölümle Michigan eyaletleri izliyor.

56 bin 236 hasta iyileşti

ABD'de 3 milyon 420 bin 394 kişiye Kovid-19 testi yapılırken, iyileşenlerin sayısı son 24 saatte 3 bin 497 artışla 56 bin 236'a ulaştı.

Ülke genelinde 109 bin 526 kişinin de virüs nedeniyle hastanelerde tedavileri sürüyor.

Almanya: Salgını kontrol altına aldık

Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, sosyal temas, mesafe ve hijyen kuralları sonucu koronavirüsle mücadelede başarılı olduklarını söyledi. Sağlık Bakanı Spahn, "bugün itibariyle salgın kontrol altında ve kontrol edilebilir durumda" dedi.

Almanya tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüse karşı başarı elde ettiklerini ve salgını kontrol altına aldığını açıkladı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar Wieler ile yaptığı basın toplantısında koronavirüsle mücadelede varılan sonucu değerlendirdi. Mart ayı ortasında salgının çok hızlı bir yayılma hızı gösterdiğini belirten Sağlık Bakanı Spahn şöyle dedi: "Bu nedenle federal ve eyaletler olarak tam bir frene basma kararı aldık. Şimdi başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Dinamik yayılmayı geriye çevirdik. Bugün itibariyle salgının büyümesinde düz bir gelişme seyretmesini sağladık. Yeni vaka sayısı, özellikle günden güne yükseliş çizgisi net biçimde düştü. 12 Nisan tarihinden beri iyileşenlerin sayısı yeni hasta sayısını geçti. Bu cesaret verici bir durum. Salgın bugün itibariyle kontrol altına alınmıştır ve kontrol edilebilir durumda."

Roebrt Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Lothar Wieler ise bulaşı oranını birin altına düşürdüklerini vurguladı ve "iyi bir ara sonuca ulaştık. Çok yönde olumlu gelişme var. Her gün yükselen vaka sayısı yavaşladı. Yeniden bulaşı oranı 0.7. Bu, bir hasta ortalama olarak bir kişiye bile bulaştıramıyor demektir. Hedefimiz bu oranın birin altında olmasını kalıcı kılmak. Ama ölü sayısında bu hafta en büyük sayıyı yaşadık. Ölenlerin oranı vaka sayısına göre yüzde 2.9." dedi. Enstitü ölü sayısını 3 bin 569 olarak açıkladı.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert ise hükümet toplantısında elde edilen bu olumlu gelişmenin devamının bir garantisi olmadığı uyarısında bulundu ve "biz henüz güvenli bir temel üzerinde değiliz. Yeni vaka çizgisinin düşeceğine dair bir garanti yok. Tam tersine tehlike halen devam ediyor" dedi. Seibert her 14 günde bir tedbirlerin gözden geçirileceğini ve virüsün yayılmasındaki çizgiyi dikkatle izleyeceklerini söyledi ve "son haftalarda ulaştığımız tüm ilerlemeler kırılgan. Bu bizi çok dikkatli olmaya zorluyor. Bazı şeylerin açılmasına izin verilmemesinin gerekçesi de bu dikkatten kaynaklanıyor. Biz henüz meydanların normal dolu olacağı bir safhaya varmadık" diye konuştu.

BM: Kovid-19 Afrika’da en az 300 bin can alabilir

Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu (UNECA), Afrika’da yeterli önlemler alınmadığı takdirde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle en az 300 bin ile 3,3 milyon arasında insanın hayatını kaybedebileceğini açıkladı.

Komisyon tarafından salgının ekonomi ve sosyal hayat üzerindeki etkilerine ilişkin hazırlanan raporda, virüsün yayılımı kontrol altına alınsa dahi olumsuz ekonomik etkilerin kıta için kaçınılmaz olduğu vurgulandı.

Kıtada büyük şehirlerde yaşayan insanların yüzde 56’sının aşırı kalabalık ve imkanların kısıtlı olduğu kenar mahallelerde yaşadığına dikkat çekilen raporda, sadece yüzde 34’lük bir kesimin en temel el yıkama olanaklarına sahip olduğu aktarıldı.

Raporda, salgını durdurmak için alınacak önlemlere bağlı olarak en az 300 bin ile 3,3 milyon arasında insanın virüs nedeniyle hayatını kaybedebileceğine işaret edildi.

100 milyar dolara ihtiyaç var

Hükümetlerin sağlık ve sosyal alandaki ihtiyaçları karşılaması için 100 milyar dolara ihtiyaç duyduğu belirtilen raporda, bu yıl kıta ekonomilerinin büyümelerinin yüzde 1,8 ile 3,1 arasında yavaşlamasının beklendiği vurgulandı.

Raporda, Afrika’nın iş gücünün yüzde 71’inin kayıt dışı olduğu hatırlatılarak, bu insanların evden çalışma imkanın olmadığı ve salgının 27 milyon insanı aşırı yoksulluğa itebileceği uyarısı yapıldı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezinin verilerine göre (Africa CDC), kıta genelinde şu ana kadar 18 bin 333 vaka görülürken, 962 kişi de hayatını kaybetti.

Çin'de Kovid-19 vaka sayısı 26 arttı

Çin'de son 24 saatte 26 kişide daha yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rastlandı. 

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, ülke genelinde son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle yeni can kaybı olmazken, 15'i yurt dışı, 11'i yurt içi kaynaklı 26 vaka tespit edildi. Yurt içi kaynaklı vakaların 5'i Guangdong, 3'ü Heylongciang, 2'si Şandong, 1'i Liaoning eyaletinde tespit edildi.

Diğer yandan ülkede yurt dışı kaynaklı vakaların sayısı 670'i taburcu olmak üzere 1549'a yükseldi. Ülkede 45'inin durumu ağır olmak üzere 879 hastanın tedavisi ise sürüyor. 

Ölü ve vaka sayısı revize edildi

Ülkede salgının merkez üssü Hubey eyaletinin başkenti Vuhan yerel hükümeti tarafından yapılan açıklamada, kentte salgın döneminde geciken, gözden kaçırılan veya hastane kayıtlarına girmeyen ölümlerin tespit edildiği belirtilmiş ve ölü ile vaka sayıları revize edilmişti. 

ABD'deki en yaşlı Türklerden Safa Mediha Süleyman Kovid-19 sebebiyle hayatını kaybetti

ABD’de yaşayan en yaşlı Türklerden biri olan 100 yaşındaki Safa Mediha Süleyman, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle yaşamını yitirdi.

Türkiye'den 75 yıl önce ABD'ye giden ve Illinois eyaletine bağlı Şikago kentinde yaşayan Safa Mediha Süleyman'ın ölümü sevenlerini üzdü.

Şikago merkezli Türk Amerikalı Kültür Derneğinin (TACA) de kurucularından olan Süleyman'ın cenazesinin 20 Nisan'da Şikago'daki Türk mezarlığına defnedileceği bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle yurt dışında ölen Türk vatandaşların sayısı 320'ye çıkarken, ABD'de 13 Türk'ün hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron: "Çin'de Kovid-19'la ilgili bilmediğimiz şeyler oldu"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çin'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelesine ilişkin, "Açıkçası bilmediğimiz şeyler oldu." dedi.

Macron, İngiliz Financial Times gazetesine verdiği demeçte, Kovid-19'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Salgınla ilgili Fransa, Almanya ve İtalya'nın, Çin veya Rusya ile karşılaştırılmasının mümkün olmadığını vurgulayan Macron, "Çin'in koronavirüsün yönetiminde bizden daha iyi olduğunu söyleyecek kadar saf olmayalım. Bilmiyoruz. Açıkçası bilmediğimiz şeyler oldu." ifadesini kullandı.

Macron, salgından en çok etkilenen Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerine destek verilmemesi halinde İtalya, İspanya ve belki Fransa'da popülistlerin zafer elde etmesine katkıda bulunulacağını kaydetti.

Salgının yol açtığı krizin yönetiminde en zengin AB ülkelerinin daha fazla sorumluluğu bulunduğunu aktaran Macron, "AB'nin siyasi bir proje mi veya (ekonomik) bir pazar mı olduğu konusunda karar vermemiz gereken bir dönemdeyiz. Ben siyasi bir proje olduğunu düşünüyorum. (AB'yi) Daha da ileriye taşımazsak Avro grubu ve Avrupa düşüncenin yıkılma riski bulunuyor. Bazılarını feda ettiğimiz bir pazara sahip olamayız." değerlendirmesinde bulundu.

İsrail'de koronavirüsten ölenlerin sayısı 143'e yükseldi

İsrail'de yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) ölenlerin sayısı 143'e yükselirken, toplam vaka sayısının 12 bin 758'e ulaştığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, perşembe sabahından bu yana ülkede 13 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Ülkede toplam 12 bin 758 kişinin salgına yakalandığı aktarılan açıklamada, tedavi altındaki 2 bin 624 kişinin de iyileştiği ifade edildi.