Futbolda korona devrimi! Video temas sistemi

Korona virüsün zayıf yönlerini tespit eden Demogorgon isimli süper bilgisayarın ardından yeni bir müjde geldi. Salgın sebebiyle neredeyse tüm liglerin ertelenmesine sebep olan virüs, futbola video temas sistemiyle yeni bir kural daha kazandıracak.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü salgınında rakamlar düşme eğilimine girmiş olsa da bilanço her geçen gün ağırlaşıyor.

Vaka sayısı 5 milyonu geçti 

Dünya genelinde aktif vaka sayısı 5 milyonu aşarken, hayatını kaybedenlerin sayısı da 330 bine ulaştı. Virüsü yenen hasta sayısı ise 2 milyon gibi önemli bir eşiği geride bıraktı.

İspanya'da çözüm arayışları sürüyor 

Korona virüs pandemisini ağır şekilde geçiren Avrupa ülkeleri arasında bulunan İspanya, günlük yaşamı normale döndürmek ve salgını tamamen durdurmak için çözüm arayışlarını sürdürüyor.

En fazla can kaybı yaşanan 4. avrupa ülkesi 

Ülkede bugüne dek 279 bin 524 vaka görülürken, 27 bin 888 hasta yaşamını yitirdi. 196 bin 958 kişinin virüsü yendiği İspanya, Avrupa'da en fazla can kaybı yaşayan 4. ülke konumunda.

Süper bilgisayarın ardından yeni teknoloji 

Geçtiğimiz günlerde La Liga maçlarının korsan yayınlarını ve telif hakkı ihlallerini tespit etmek için kullanılan 'süper bilgisayarı' korona virüsü karşı kullanmaya başlayan İspanyollar, şimdi de yeni bir teknoloji geliştirdi.

Demogorgon büyük ses getirmişti 

İspanyol bilim adamlarının Stranger Things dizisinden alıntı yaparak Demogorgon lakabını taktıkları bilgisayar, daha önce erken kanser tanısı çalışmalarında kullanılmıştı.

Kapasitesi normal bilgisayarın 4 katı 

Normal bir bilgisayar boyutunda olan ancak veri işleme hızı ve işlem kapasitesi 4 bin bilgisayar gücünde olan Demogorgon, COVID 19'u moleküler boyutta inceleyebiliyor ve virüsün sahip olduğu proteinleri ayrıştırarak en etkili tedavi yöntemini belirlemede rol gösteriyor.

Korona virüsün en zayıf anını belirlemeye çalışıyor 

Korona virüsün fonksiyonlarını ve atomlarının hareketlerini işleyen süper bilgisayar, COVID 19'un insan hücrelerine nasıl tutunduğuna kadarki yolcuğunu kaydederek bir harita çıkarıyor ve tedavi karşısında en zayıf anını belirlemeye çalışıyor.

Yeni teknoloji: Video temas sistemi 

İspanyolların Demogorgon'dan sonraki hamlesi Video Temas Sistemi oldu. La Liga yönetimi, temaslı bir spor olan futbolun ülkede ikinci bir dalgaya sebebiyet vermemesi için bu sistemi geliştirdi.

Reuters duyurdu 

Lig yönetimi tarafından geliştirilen protokole göre; maçlardan sonra yapılan testlerde herhangi bir futbolcunun sonucunun pozitif çıkması durumunda Video Temas Sistemi'ne başvurulacak.

Tek tek incelenecek 

Oyuncu derhal karantinaya alınacak ve VTS aracılığıyla maç içerisinde 5 dakikadan uzun süre temas ettiği diğer tüm oyuncu, teknik ekip ve hakemler belirlenecek. Ayrıca pozitif oyuncunun, kimle, kaç kez temas ettiği de belirlenecek.

Amaç virüsün yayılma hızını düşürmek 

Pozitif oyuncunun yanı sıra bu isimler de karantina alınarak ilgili testler ivedilikle yapılacak. Böylece virüsün yayılma hızının mümkün olduğunca yavaşlatılması hedefleniyor.

Tebas'a göre bulaşma riski kalmayacak 

La Liga Başkanı Javier Tebas, bu ve diğer önlemler sayesinde virüsün maçlar esnasında bulaşma riskinin sıfıra ineceğine inandığını söyledi. 

Diğer kurallar nasıl? 

Protokolün diğer kuralları şu şekilde: Tüm oyuncular ve personel, stadyuma gelirken maske ve eldiven takmak zorunda olacak. Ayrıca futbolculara ısınma öncesinde ve sonrasında dezenfektan verilecek.

Stada girerken ateşler ölçülecek 

Maçlardan önce el sıkışma olmayacak, toplar dahil futbolcuların temas etme ihtimalinin bulunduğu tüm ekipmanlar düzenli olarak dezenfekte edilecek, stada giriş esnasında oyuncu ve antrenörlerin ateşleri ölçülecek.

Basın toplantısı değil video konferans 

Maç sonu basın toplantılarında futbolcular sosyal mesafe kuralına uyacak, antrenörlerin basın toplantısı ise video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek. 

Lig 12 Haziran'da başlıyor 

Lig yönetimi, söz konusu protokolü La Liga ve La Liga 2 yönetimlerine mayıs ayı başında iletti. Maçların 12 Haziran'da oynanması bekleniyor.