Korona yetmedi kara mantar kabusu! Doktorlar hastaların gözlerini alıyor

Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ağır kayıplar veren Hindistan'da ortaya çıkan kara mantar (mukormikoz) salgını korkutucu boyutlara ulaştı. Kara mantar belası özellikle gözleri vuruyor, doktorlar çoğu hastanın gözlerini almak zorunda kalıyor.

Korona yetmedi kara mantar kabusu! Doktorlar hastaların gözlerini alıyor

Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede kara mantar vaka sayısının 28 bin 252'ye yükseldiği belirtildi

 En çok diyabetliler yakalandı

Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkede bugüne kadar 28 bin 200’den fazla kişide kara mantar (mukormikoz) hastalığının görüldüğünü açıkladı. Hint basınındaki haberler göre Sağlık Bakanı Harsh Vardhan, bugüne kadar 28 eyaletten 28 bin 252 kişide kara mantarın saptandığını, bu kişilerin 24 bin 370’inin daha önce Kovid-19’a yakalandığını kaydetti.

Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle ağır kayıplar veren Hindistan’da ortaya çıkan kara mantar (mukormikoz) salgınında vaka sayılar artıyor. Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede kara mantar vaka sayısının 28 bin 252'ye yükseldiği, vakaların yüzde 86'sının yani 24 bin 370'inin daha önce Covid-19’a yakalandığı, yüzde 62,3'üne denk gelen 17 bin 601'inin ise diyabet olduğu kaydedildi.

Bakanlık, salgının başlangıcından bu yana ülke genelinde en fazla vaka tespit edilen eyaletlerin, 6 bin 339 vaka ile Maharaştra ve 5 bin 486 vaka ile Gucarat olduğunu belirtti.

Uzmanlar, Kovid-19'u atlatanların yakalandığı ve halk arasında "kara mantar" olarak adlandırılan mukormikozun bazı durumlarda ölümcül olabileceğine dikkat çekiyor. Hindistan'da 21 Mayıs'ta kara mantar nedeniyle 219 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

27 kara mantar vakası tedavi altına alındı

Hindistan'ın Madya Pradeş eyaletinde yer alan Bundelkhand Tıp Fakültesi'nde (BMC) cumartesi günü 42 kara mantar hastasına Amfoterisin B enjeksiyonu yapılmasının ardından durumu kötüleşen 27 hasta tedavi altına alındı. Hastane yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, enjeksiyon yapılır yapılmaz durumu kötüleşmeye başlayan servisteki 27 hastada, ateş ve kusma gibi birçok şikayetin başladığı kaydedildi. Olayın ardından hastane yönetiminin enjeksiyonu hemen durdurduğu, hastaların tedavi altına alındığı bildirildi. Yönetim, hastalara ise sadece devlet tarafından gönderilen Amfoterisin B enjeksiyonları yapıldığını ifade etti.

Kara Mantar nedir? (Mukormikoz)

Bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz, çok nadir görülüyor. Hastalık genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor. Sinüs, beyin ve akciğerleri etkileyen kara mantar, diyabet hastalarında veya kanser ve AIDS hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

"Times of India" gazetesinin Haryana eyaletinde siyah mantar enfeksiyonunun en yaygın görüldüğü Gurugram'da görevli doktorların açıklamasına dayandırdığı haberine göre, siyah mantar enfeksiyonu tespit edilen 10 kişiden neredeyse 9'u diyabet hastası.

Doktorlar hastaların gözlerini çıkardı

Salgın bazı hastaneleri alt etti ve paniğe neden oldu, kara mantar hastalarının yaklaşık yüzde 60'ı gözlerinden birini veya her ikisini de aldırdı.

Mukormikoz olarak da bilinen enfeksiyonun öldürücülük oranının yüzde 50 olduğunu açıklayan yetkililer, hastaların yaşamlarını kurtarmak için doktorların bazı insanların gözlerini çıkarmak zorunda kaldığını aktardı.