Koronavirüsün bir tahribatı daha ortaya çıktı! Ölümcül sonuçlara neden oluyor

Yapılan araştırmayla birlikte, koronavirüsün kanser hücrelerin yayılımını hızlandırdığı ortaya çıktı. Uzman isim, birtakım uyarılarda bulunarak kalabalık ve hastane ortamına dikkat çekti.

Koronavirüsün bir tahribatı daha ortaya çıktı! Ölümcül sonuçlara neden oluyor

Çukurova Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yasemin Saygıdeğer, Biyoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde koronavirüsün kanser hücrelerindeki etkisini araştırdı.

Meme, karaciğer, kolon ve akciğer kanseri üzerinde yapılan araştırmada koronavirüs hastalarından alınan kandan elde edilen serumlar laboratuvarlarda çoğaltılan farklı kanser hücrelerine enjekte edildi. 1 yılı bulan araştırmanın sonucuna göre; serumların verildiği kanser hücrelerinin, 'metastaz' adı verilen bir süreç içerisine girdiği, yani başka organ ya da dokulara yayılma potansiyellerini artırdığı ortaya çıktı.

Ölümcül sonuçlar doğuruyor

Klinikte tedavi gören 25 gönüllü koronavirüs hastasından kan örneği aldıklarını belirten Doç. Dr. Saygıdeğer, "Kanı ayrıştırarak içerisinde bulunan virüslerden salınan partikülleri ve akciğer hücrelerinden salınan stokinleri serum formuna getirdik. Bu serumları laboratuvarlarda çoğaltılan farklı kanser hücrelerine uyguladık. Serumun, meme, karaciğer, kolon ve akciğer kanserlerinin hepsinde, kanser hücrelerinin bir yerden başka bir yere hareketini, yani ölümcül sonuçlara neden olan metastazı artırdığını belirledik. Kanser hücreleri, hücreler arası bağlantılarını 48 saat içinde kaybedip bulunduğu dokudan ayrılıp başka yerlere göç edebilme özelliği kazanıyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Saygıdeğer, bazı kanser hastalarının ise korona virüs geçirdikten sonra 6’ncı ayda artmış akciğer metastazı gösterdiğinin de çalışmada tespit edildiğini açıkladı.