İşte bütün dünyayı eve hapseden sayı: R0... Türkiye'de korona virüsün R0'ı kaç?

Dünyayı saran korona virüs salgınının yarattığı tehdidi anlamamızı sağlayan sayıya R0 deniyor. Peki R0 nedir ve neden bizi eve hapsediyor? İşte detaylar...

İşte bütün dünyayı eve hapseden sayı: R0... Türkiye'de korona virüsün R0'ı kaç?

Hükümetler vatandaşlarının hayatlarını kurtarmak için R0 sayısına bakarak karar alıyor.

Dünyanın birçok ülkesindeki karantina ya da sokağa çıkma kararları da korona virüsün R0 değerine göre alındı.

R0 basit anlamıyla virüsün üreme sayısını gösteriyor. Bu sayı virüsün yayılma hızı olasılığını gösteriyor.

Vİrüsün yayılma yeteneği belirlenirken enfekte olmuş bir kişinin virüsü, kimsenin bağışık olmadığı ya da virüsten korunmak için önlem almadığı varsayılarak hesaplanıyor.

Bu ortamda virüslü bir kişiden virüsün ortalama olarak kaç kişiye bulaştırabileceği belirleniyor.

Bilinen en büyük üreme hızına sahip virüs kızamık. Kızamığın şehirlerdeki R0 değeri 15 olarak tespit edilmiş.

Dünyayı saran Sars-Cov-2 yani Covid 19 için ise R0 değeri ise son olarak yaklaşık 3 olarak tahmin ediliyor. Daha önce 2 ve 2,5 tahminleri yapılıyordu.

Virüsün üreme sayısı yani R0'ı 1'den büyükse vaka katlanarak artma riski taşıyor. Bunu kredi kartı borcunun ödenmemesi halinde kartopu gibi büyümesine benzetebiliriz.

Öte yandan bu sayı 1'den düşük olursa virüs salgını sürdürmek için yeterli sayıda insanı enfekte edemiyor ve salgın gerilemeye başlayarak sona eriyor.

Hükümetler virüse karşı politika oluşturup kararlar alırken bir yandan da virüsün üreme sayısını gösteren R0'ı düşürmeye çalışıyor. Karantina, sokağa çıkma yasağı, filyasyon gibi önlemlerin tamamının ana amacı da bu, yani virüsün üreme sayısını frenlemek.

Evden çalışmanızın, çocukların okula gidememesinin, 65 yaş üstünün sokağa çıkamamasının, dükkanların kapanmasının ana nedeni R0 denilen bu sayı.

Türkiye'deki R0 değeri kaç

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de alınan tedbirler doğrultusunda virüsün bulaşma hızının 1,56'dan 0,72'ye düştüğünü açıkladı.